Eveniment

Amenzi foarte mari pentru nerespectarea carantinării și izolării

Guvernul a aprobat, luni, Legea privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic. Potrivit proiectului aprobat, carantina, izolarea şi spitalizarea bolnavilor de coronavirus redevin obligatorii după ce ele fuseseră suspendate de Curtea Constituțională. Cine nu va respecta noile prevederi riscă amenzi de până la 20.000 lei, potrivit România TV. Proiectul va fi transmis la Parlament spre dezbatere şi adoptare în procedură de urgenţă.

 
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat luni, după ședința de guvern, că proiectul de lege privind instituirea unor măsuri de sănătate publică în situaţii de risc epidemiologic şi biologic a fost aprobat și va trimis trimis în regim de urgență către Parlament.

“Astăzi a fost aprobat în şedinţă de Guvern un proiect legislativ care să iniţieze nişte măsuri igienico-sanitare pentru situaţii desoebite de risc epidemiologic sau biologic. De ce este necesar ? Este necesar pentru a gestiona şi controla pandemia prin care trecem. Aţi putut observa de vineri şi până astăzi modificările de observare sau de abordare a tot ce a însemnat carantină, a tot ce înseamnă izolare, chiar şi internarea în spital”, a declarat Nelu Tătaru, luni, la finalul şedinţei de Guvern, potrivit România TV.

Ministrul Sănătăţii a precizat că autorităţile evaluează numărul de persoane care au părăsit izolarea sau carantinarea voluntară şi au solicitat punerea în concordanţă cu decizia CCR.
___________________
Măsurile de carantină și izolare au fost suspendate de drept după ce decizia Curții Constituționale nr. 458/25.06.2020, prin care s-a admis excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor prin care au fost impuse aceste măsuri, a fost publicată, joi, în Monitorul Oficial al României.

Este vorba de o suspendare temporară, până când Parlamentul și Guvernul vor pune „în acord aceste prevederi cu dispozițiile Constituției”. Mai precis, aceste măsuri pot fi constituționale doar printr-o lege adoptată în Parlament.

De altfel, toate prefecturile din țară au primit o adresă, vineri, din partea Ministerului Afacerilor Interne, o adresă prin care sunt puse la curent cu suspendarea celor două măsuri. În privința persoanele care s-au aflat în contact cu un caz confirmat cu COVID-19 sau persoanele care au venit/vin în țară dintr-o zonă considerată cu risc epidemiologic ridicat de transmitere, doar se recomandă autoizolarea la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile, respectând măsurile uzuale de igienă.

Mai mult, nici internarea persoanelor infectate cu COVID-19 nu mai este obligatorie.

Carantina și izolarea la domiciliu care au fost prelungite după starea de urgență printr-un simplu ordin de ministru pot fi reintroduse doar printr-o lege votată în Parlament, spun judecătorii constituționali.
 

Vizualizări: 254

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: