Social-media

Andrei Caramitru: Trebuie parlamentari multi din orașele mari și din diaspora

Andrei Caramitru cere într-o postare pe pagina de socializare să fie mai mulți parlamentari pentru românii din diaspora, proporțional cu numărul lor. Iată postarea:

"Acum știm exact câți Români sunt in UK. Pentru ca au trebuit sa se înscrie pentru reședința permanenta după Brexit. Cifrele sunt amețitoare:

- 1 milion (a 3a populație straina din UK, după indieni și polonezi, dar la mica distanță). Atenție - mai multi decât in orice județ din România

- 350’000 in Londra - mai multi decât in orice oraș din România, mai puțin Bucurestiul.

Acuma. Ce înseamnă asta, dacă avem viziune. Înseamnă ca o apropiere strategica de UK devine esențială pentru noi și e absolut posibila (orice politician de acolo va curta voturile comunității românești). Și - la un moment dat - acolo rege va fi Charles, omul din vest care iubește cel mai mult România. Oportunitatea este unică in istorie - acum trebuie gândită.

Si mai e încă ceva. Dacă sunt atât de multi doar in Anglia. Înseamnă ca diaspora românească totală probabil este pe la 5 milioane deja. Dar - populația din orașele mari din România creste și ea enorm. Mai avem încă o diaspora interna de cel puțin 3 milioane de oameni care stau in alt loc decât unde au buletinul. In total 8-9 milioane care net net au plecat din zonele rurale și defavorizate. Numărul este așa de mare încât singura concluzie logica este ca la sate la noi, in județele rurale din sud si est, in orașele mici mono-industriale - de fapt nu a mai rămas aproape nimeni (vorbim de scăderi de populație de 50-70%!!!).

Sper sa vedem asta la recensământul din 2022. Pentru ca asta înseamnă ca tot sistemul - electoral, de alocare de bani, tot - trebuie TOTAL schimbat. Trebuie parlamentari multi din orașele mari și din diaspora, și mult mult mai puțini din celelalte zone depopulate. Nu mai are nici un sens sa pastram județe unde poate mai sunt 100 de de mii de oameni (un sfert dintr-un sector al Bucureștiului doar, sau o treime din populația română din Londra). Nu mai are sens sa avem comune unde mai sunt 100 de pensionari atât (dar cu 30 de angajați la primărie).

Gata cu baronii. Hai cu reforma".

Vizualizări: 121

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Social-media:

Citește și: