Comunitate

Apă cu proprietăți miraculoase, într-o comună din Gorj

Satul gorjean Licurici este tranzitat zilnic de zeci de oameni veniți în aceste locuri nu pentru că aici s-ar afla vreun obiectiv turistic important, ci pentru apa izvorâtă dintr-un deal al acestei localități. Sătenii spun că apa este miraculoasă și că a vindecat deja câțiva bolnavi de rinichi sau de fiere și laudă proprietățile terapeutice ale acestui izvor. Sătenii pleacă încărcați cu bidoane de la această cișmea și spun că vara nu ai loc de parcare câtă lume vine să bea apă de aici.

Cișmeaua de la Hârșești din comuna Licurici a devenit celebră în tot județul, ba chiar și în județele învecinate din cauza apei care izvorăște de aici. Zilnic, târgujieni, cărbuneșteni, sătenii din zonă și din comunele învecinate vin să-și facă plinul cu această apă terapeutică, spun oamenii. ”Noi, cei de aici din sat, o foloseam să fierbem fasolea și am observat că fierbea foarte repede așa că am dus-o la analize și s-a observat că este foarte bogată în minerale. Este o apă foarte bună, știu oameni care s-au vindecat de piatră la rinichi după ce au băut apă de aici mai mult timp. Vreau să vă spun că sunt zile când nu ai unde să oprești, este plin de mașini. Vin oameni și pleacă de aici și cu câte o sută de litri de apă. Eu știu de această cișmea de când eram copil, numai că acum a amenajat-o primăria, i-a făcut acoperiș. Este bună pentru piatră la rinichi, nisip, pentru ficat. Vine cineva de la Târgu Jiu și ia câte 20 de bidoane a câte cinci litri”, a spus Ion Tomulescu din Licurici.

Niciun sătean nu știe însă sursa apei. Oamenii spun că cel mai probabil este vorba de un izvor la suprafață din cauza debitului scăzut. ”Izvorăște din acest deal, din spate, dar nu știm exact. Cel mai probabil este la suprafață căci curge mai încet. Este interesant la această apă faptul că oricât ai lăsa-o în sticlă nu lasă nicio depunere, este foarte curată, rece. De foarte mult timp vin aici să iau apă, mă simt foarte bine de când o consum. Nu sunt din localitate și totuși vin aici să-mi iau apă”, a spus un gorjean. 

Potrivit sătenilor, inclusiv medicii de la Craiova au ajuns să recomande apa de la Licurici în tratamentul bolilor renale sau de ficat.

Vizualizări: 631

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: