Comunitate

Arafat: Nu toţi pacienţii care vin pe targă sunt urgenţe majore

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat duminică, la lansarea campaniei de educare “Urgenţa este pentru urgenţe”, că nu toţi pacienţii care vin pe picioarele lor în unităţi de primire urgenţe ar putea merge la medicul de familie, după cum nu toţi pacienţii care vin pe targă sunt urgenţe majore şi rămân internaţi.

“Nu toţi pacienţii care vin pe picioarele lor în UPU sunt, cum se crede, de cod alb sau albastru, care pot să meargă la medicul de familie. Sunt pacienţi care vin pe picioarele lor şi care ajung internaţi în spital de urgenţă. Aceste este rolul UPU, să găsească aceşti pacienţi care ascund o problemă serioasă. Nu toţi pacienţii care vin pe targă sunt urgenţe majore şi unii dintre ei pleacă acasă, dar nu înseamnă că la momentul în care au sosit în UPU nu erau urgenţe. Şi dau exemplu aici un şoc anafilactic. Ţi-l aduce ambulanţa sau SMURD-ul, îl tratezi, îl stabilizezi, după 3-4 ore dacă e stabil, dacă nu are probleme, nu se internează, pleacă acasă. Dar persoana respectivă a avut o urgenţă care i-a pus viaţa în pericol. Nu putem să tragem o linie şi să spunem e alb şi negru, există o zonă gri foarte importantă şi aici este rolul medicului de urgenţă să vadă în această zonă gri cine într-adevăr are nevoie de îngrijiri de urgenţă şi cine poate fi redirecţionat în altă parte”, a explicat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

El a precizat că populaţia trebuie să înţeleagă faptul că urgenţa diferă din punctul de vedere al pacientului şi din punctul de vedere al medicului şi că există urgenţă percepută şi urgenţă reală, medicul fiind cel care stabileşte dacă problema respectivă de sănătate poate pune sau nu viaţa în pericol.

Vizualizări: 145

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: