Politică

Arborarea steagului maghiar, de ziua Ungariei, pe teritoriul romanesc soldat cu amenzi

Ministerul de Externe al Ungariei a reacționat la amendarea de către autoritățile județene a primarul care au arborat steagul maghiar. Oficialii maghiari au spus că este de neacceptat că au fost pedepsiți edilii care au folosit însemnele naționale ale Ungariei, tocmai când minoritatea sărbătorește Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.

 
Ministerul de Externe al Ungariei, prin vocea ministrului adjunct responsabil pentru politici naționale, Semjén Zsolt, a reacționat în cazul amenzilor aplicate edililor care au arborat steagurile Ungariei. Într-un punct de vedere transmis agenției de știri de stat din Ungaria, și publicat pe site-ul MAE, Semjén Zsolt a apreciat ca injustă și incorectă atitudinea autorităților române.

“Este scandalos și inacceptabil ca de ziua unei sărbători naționale, să fim amendați pentru că ne-am folosit însemnele naționale,” a spus Semjén Zsolt în declarația sa.

 
Oficialul maghiar a mai precizat că guvernul Ungariei îi va susține pe primarii amendați și “atacați”.

“Ca ministru adjunct responsabil pentru politici naționale îmi exprim întreaga solidaritate cu comunitatea maghiară și cu primarii maghiari atacați. Guvernul îi susține pe aceștia,” se arată în comunicatul transmis de ministerul de Externe maghiar.
În comunicat se mai precizează și că minoritatea română din Ungaria are dreptul să își folosească simbolurile.

Mai mulți edili, printre care și cel din Sfântu Gheorghe, au fost amendați după ce au arborat steagurile Ungariei în așteptarea Zilei Maghiarilor de Pretutindeni.

 
Primarii au fost amendați pentru încălcarea legii 75/1994 care prevede că steagurile altor state nu pot fi arborate în România, decât cu ocazia vizielor oficiale și atunci, doar împreună cu drapelul național.

“Drapelele altor state se pot arbora pe teritoriul României numai împreună cu drapelul național și numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivități și reuniuni internaționale, pe clădiri oficiale și în locuri publice stabilite cu respectarea prevederilor prezentei legi. Arborarea drapelului României la manifestările care se desfășoară sub egida organizațiilor internaționale se face potrivit reglementărilor și uzanțelor internaționale. În locurile în care se arborează drapelul României poate fi arborat și drapelul Consiliului Europei,” se arată în textul legii.

Vizualizări: 278

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: