Externe

Atentat în patria terorismului

Cel puţin 73 de persoane au fost ucise în explozii care s-au produs într-un oraş din Iran unde avea loc o ceremonie pentru a marca asasinarea, în 2020, într-un atac american în Irak, a generalului iranian Qassem Soleimani, a anunţat presa de stat.

Cel puţin 73 de persoane au fost ucise şi 170 rănite în dubla explozie produsă miercuri în apropierea mormântului generalului iranian Qassem Soleimani, relatează presa de stat citată de AFP.

Unele agenţii de ştiri iraniene afirmă că numărul răniţilor este mult mai mare, scrie Reuters.

Qassem Soleimani a fost un general iranian în cadrul Forțelor Quds, o unitate specială a Gărzii Revoluționare Islamice a Iranului, responsabilă pentru operațiuni externe și sprijinul acordat grupurilor militante și organizațiilor aliate Iranului în regiunea Orientului Mijlociu. Soleimani s-a născut la 11 martie 1957 și a fost considerat unul dintre cei mai puternici și influenți comandanți militari din Iran.

El a avut un rol semnificativ în consolidarea influenței Iranului în țări precum Irak, Siria, Liban și Yemen. Soleimani a fost implicat în sprijinirea grupurilor militante și organizațiilor considerate de către unele state occidentale drept teroriste, cum ar fi Hezbollah din Liban sau milițiile șiiți din Irak. De asemenea, el a avut un rol important în lupta împotriva organizației Stat Islamic (ISIS) în Irak și Siria.

La 3 ianuarie 2020, Qassem Soleimani a fost ucis într-un atac cu dronă american în apropierea Aeroportului Internațional din Bagdad, Irak, la ordinul președintelui SUA, Donald Trump. Asasinarea lui Soleimani a escaladat tensiunile dintre Statele Unite și Iran, generând îngrijorări cu privire la posibilele repercusiuni și escaladări în regiune.
 
 
   
Televiziunea de stat a arătat salvatorii de la Semiluna Roşie îngrijind răniţi la ceremonia la care sute de iranieni se adunaseră pentru a marca patru ani de la moartea influentului general Soleimani.

"Echipele noastre de intervenţie rapidă evacuează răniţii... Dar există valuri de mulţimi care blochează drumurile", a declarat Reza Fallah, şeful Semilunii Roşii din provincia Kerman, la televiziunea de stat.

 

Vizualizări: 53

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: