Economie

Au dărâmat o fabrică să facă Mall

O fabrică gigant din România a fost vândută și dărâmată cu ani în urmă. 6000 de români lucrau în trecut aici, iar astăzi în locul ei se află un mall.

Fabrica gigant din România care a fost vândută și apoi dărâmată era celebră cu decenii în urmă. 6000 de români lucrau în trecut aici, însă acum, în locul ei se află un celebru mall. Despre ce este vorba?

România, dar și clădirile de pe teritoriul ei au suferit transformări de-a lungul anilor. Unele stațiuni au ajuns în paragină, în timp ce altele au renăscut din propria cenușă. Așa s-a întâmplat și cu mai multe construcții, fabrici, ori uzine.

Acum nimeni nu mai știe povestea lor. Dacă stăm să ne uităm în timp însă, anumite zone erau mai dezvoltate decât am fi crezut. Fabrica gigant din România care a fost vândută și apoi dărâmată se afla la Brașov.

Este vorba despre uzina Hidromecanica. Ce se întâmpla aici? Se produceau componente auto, dar și utilaje pentru extracția țițeiului. Tot aici erau produse și frâne hidromatice, turbo-ambreiaje, convertizoare hidraulice de cuplu, compresoare de aer și sisteme de comandă hidraulică la distanță.

Fabrica a fost înființată în anul 1880, iar în primă fază se numea Fabrica Frații Schiel. În jur de 6.000 de angajați lucrau aici, în ateliere. Denumirea uzinei din Centrul Civic a fost schimbată în „Hidromecanica” în anul 1961, în momentul în care fabrica s-a specializat în transmisii hidraulice și turbosuflante pentru motoarele Diesel.

În timp însă, locul a suferit transformări radicale, iar în final a ajuns să fie dărâmat. Deși în perioada comunismului, fabrica a fost preluată, iar profilul păstrat, începând cu anii 2000, lucrurile s-au schimbat.

Uzina Hidromecanică a fost privatizată în două rânduri. Prima oară s-a întâmplat în anul 2001, atunci când a fost cumpărată de către societatea Alexander & Co SRL Brașov. A urmat apoi în 2005 o altă mișcare similară.

Fabrica gigant din România care a fost vândută și apoi dărâmată nu mai există acum. Pe de altă parte, pe teren există un celebru mall din Brașov. Este vorba despre mall-ul AFI, în care au fost investite sute de milioane de euro.

Construcția a fost finalizată în urmă cu ani de zile, însă puțină lume știe ce se ascundea, de fapt, pe acest teren. Fabrica gigant din România a rămas acum doar o amintire, având în vedere cele întâmplate în ultimele decenii.

 

 

 

Vizualizări: 301

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: