Comunitate

Au scăzut vânzările de locuințe în România

Piața imobiliară din România este în scădere iar vânzările de locuințe au scăzut cu până la 40 de procente față de anul trecut pentru că românii au devenit extrem de reticenți atunci când vine vorba despre obținerea unui credit de nevoi personale.

Românii ocolesc tot mai mult creditele, iar acest lucru este confirmat și de interesul mai scăzut pentru programul Noua Casă. În 2022 doar 70% din fonduri au fost consumate în mai bine de jumătate de an de la lansarea programului, deși analiștii economici se așteptau ca procentele să se ridice la peste 80%. În 2021 fondurile s-au epuizat în primele două luni. „Din plafonul de garantare de 1,5 miliarde de lei s-au consumat 70%. 7.301 români și-au achiziționat un imobil prin programul Noua Casă. Dintre aceștia 7.301, 15% au optat pentru creditul de 140.000 de euro, iar restul de 85% au optat pentru un credit de 70.000 de euro. Însă, scăderea vânzărilor nu a dus la scăderea prețurilor locuințelor”, a precizat Dumitru Nancu, președinte Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.

Dobânzile și ratele mai mari îi fac pe români să se gândească de două ori înainte să își cumpere o locuință. Mulți aleg să locuiască în chirie și să aștepte o schimbare pe piața imobiliarelor.

Vizualizări: 62

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: