Externe

Avionul ucrainean prabușit la Teheran, victimă colaterală

O filmare video verificată de către New York Times pare să arate o racheta iraniană lovind avionul ucrainean în momentul în care se afla deasupra orașul Parand, în apropiere de aeroportul din Teheran, zona din care aeronava nu a mai transmis semnal, înainte să se prăbușească, miercuri.

O mică explozie a avut loc în momentul în care racheta a lovit avionul, dar acesta nu a explodat, potrivit imaginilor video. Aeronava a continuat să zboare timp de mai multe minute spre aeroport, potrivit The Times. Avionul a zburat în flăcări spre aeroport, înainte să explodeze și să se prăbușească rapid.

 Agenţia americană responsabilă de securitatea transporturilor NTSB a anunţat joi că a primit o notificare din partea autorităţilor aeriene civile iraniene pentru a ancheta cauzele prăbuşirii unui Boeing ucrainean la puţin timp după decolarea sa de la Teheran miercuri, potrivit AFP, citat de Agerpres.

„NTSB continuă să urmărească situaţia în jurul prăbuşirii avionului şi să evalueze nivelul său de participare la anchetă. La fel ca în orice anchetă în care NTSB este implicată, agenţia nu face speculaţii asupra cauzelor prăbuşirii", indică agenţia într-un comunicat.

​Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Abbas Mousavi, a declarat joi pe Twitter că țara sa a invitat experți ucraineni și reprezentanți ai Boeing să participe la ancheta referitoare la prăbușirea avionului ucrainean care se deplasa de la Teheran spre Kiev.

Anterior, autoritățile de la Teheran au calificat „zvonurile” potrivit cărora aparatul de zbor a fost lovit de o rachetă ca fiind lipsite de sens.

„Mai multe zboruri interne și internaționale se aflau în curs în același moment în spațiul aerian și la aceeași altitudine, iar această poveste a atacului cu rachetă asupra avionului nu poate fi corectă”, arată un comunicat de pe site-ul Ministerului iranian al Transporturilor.

Filmarea celor de la New York Times a fost făcută publică la câteva ore după ce președintele american, Donald Trump, și-a exprimat propriile dubii cu privire la motivele prăbușirii avionului ucrainean în Teheran.

Liderul de la Casa Albă a spus acest lucru după ce mai mulți responsabili americani au spus că avionul ucrainean ar fi fost lovit din greșeală de Iran. CNN și CBS, precum și revista Newsweek citează oficiali, care sunt convinși că Apărarea antiaeriană a Teheranului a lovit din greșeală avionul la scurt timp de la decolare.

Tot în cursul zilei premierul canadian, Justin Trudeau a declarat în cadrul unei conferințe de presă că deține informații din surse multiple că avionul care indică că avionul a „fost doborât de către o rachetă sol-aer iraniană”.

Vizualizări: 98

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: