Administrație

Braila: Centru specializat pentru copiii care au savarsit fapte penale si nu raspund penal

Seria de talharii comise in apropierea Colegiului „Murgoci”,din Braila in ultimele trei saptamani, de doi frati cu varste de 10 si 12 ani, proveniti dintr-o familie dezorganizata, au pus pe jar institutiile care au in atributii siguranta cetateanului.

Intrucat in judetul Braila nu exista un centru specializat de tip rezidential destinat copilului care a savarsit o fapta penala si nu raspunde penal, unul dintre cei doi minori a recidivat, punand Politia, Jandarmeria si Politia Locala in mijlocul unui scandal public. Pe retelele de socializare, oamenii legii au fost criticati pentru modul in care au gestionat situatia.

In cele din urma, se pare ca autoritatile au reusit sa se aseze la aceeasi masa si sa gaseasca o solutie care sa contribuie decisiv la prevenirea producerii unor incidente violente savarsite de copii care nu pot raspunde in fata legii: in judetul Braila va fi infiintat un centru specializat de orientare, supraveghere si sprijinire a reintegrarii sociale a copilului care a savarsit fapte penale si nu raspunde penal. 

Primul pas concret in acest sens a fost facut in ziua de joi, 13 februarie, cand consilierii judeteni au aprobat Regulamentul de organizare si functionare a centrului, dar si modificarea organigramei si statului de functii ale Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului.

Noua institutie, care va functiona in cadrul DGASPC, va avea un numar de 23 de posturi: sef centru, 2 posturi pentru personal cu functii administrative, gospodarire, intretinere-reparatii, deservire si 20 de posturi pentru personal de specialitate, de ingrijire si de asistenta.

„Pe marginea acestui subiect s-a discutat mult saptamana aceasta cu directorul DGASPC, Consiliul Judetean si reprezentanti ai Primariei Braila si am convenit sa acceleram procedura de infiintare a unui centru specializat pentru monitorizarea copiilor care au savarsit o fapta penala si nu raspund penal, o solutie care exista deja la nivel national, dar la un nivel extrem de restrans. Sigur ca, astfel de schimbari nu se produc peste noapte, dar cu mici eforturi, primul si cel mai important pas a fost facut. Infractionalitatea juvenila, ca multe alte probleme majore de interes comunitar nu trebuie sa duca la o concurenta intre institutii, ci la o colaborare mai stransa a acestora”, a aratat prefectul Boboc.

Potrivit unui statistici furnizate de DGASPC Brăila, nu mai putin de 77 de minori cu varste mai mici de 13 ani au savarsit infractiuni in anul 2019. 5 dintre acestia aveau intre 3 si 6 ani cand au comis faptele.

Vizualizări: 208

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: