Omul zilei

Când a fost făcut primul film românesc

Primul film românesc, "Independența României", a fost realizat de Aristide Demetriade în 1912, la 35 de ani de la proclamarea independenței României. Filmul este un scurtmetraj documentar alb-negru, care prezintă evenimentul istoric într-un mod simplu și accesibil publicului larg.

Filmul a fost realizat cu ajutorul unui aparat de filmat portabil de tip Pathé, pe care Demetriade l-a cumpărat de la compania franceză Pathé Frères. Aparatul de filmat a fost adus la Constanța de unchiul lui Demetriade, care era comandant pe un vas de pasageri.

Pentru realizarea filmului, Demetriade a adunat oameni din comunitatea locală pentru a juca rolurile de soldați și de cetățeni obișnuiți. Filmul a fost filmat în aer liber, în diferite locații din Constanța și din apropiere. Demetriade a făcut și el o apariție în film, jucând rolul unui soldat.

După filmare, pelicula a fost trimisă la Paris pentru a fi dezvoltată și editată. În cele din urmă, filmul a fost adus înapoi în România și a fost proiectat pentru prima dată la 27 martie 1912 la Constanța, într-o sală de spectacole care a fost construită special pentru acest eveniment.

Astfel, "Independența României" a devenit primul film românesc și primul documentar istoric realizat în România.

Aristide Demetriade (1887-1936) a fost un regizor, operator și producător român, considerat unul dintre pionierii filmului românesc. S-a născut la Constanța, iar în anii 1910 a început să facă filme cu ajutorul unui aparat de filmat pe care l-a achiziționat de la firmele Lumière și Pathé. A realizat primul său film documentar în 1911, iar în 1912 a realizat "Independența României", primul film românesc.

Demetriade a continuat să facă filme și în perioada interbelică, fiind implicat în producția mai multor filme de succes precum "Frații Jderi" (1937) și "Bădăranii" (1938). A murit în 1936, la vârsta de doar 49 de ani.

România și-a proclamat independența la 9 mai 1877, în timpul Războiului de Independență al României împotriva Imperiului Otoman. În acea zi, Parlamentul României a adoptat o declarație de independență, prin care România și-a declarat independența față de suveranitatea Imperiului Otoman. Această declarație a pus capăt oficial stării de vasalitate a Principatelor Unite ale Moldovei și Valahiei față de Poarta Otomană și a marcat începutul perioadei moderne a istoriei României.

Vizualizări: 220

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Omul zilei:

Citește și: