Stil de viață

Când trebuie semănată salata verde

La inceputul primăverii una din cele mai consumate legume este salata si de aceea este indicat sa utilizati o salata cu comportare buna la temperaturi scazute.

Cultura de salata verde  are perioada scurta de vegetatie (45-50 de zile) si este rezistenta la frig. Se cultiva mai ales primavara devreme si toamna tarziu in camp sau solarii. Cultura de salata verde este putin pretentioasa fata de caldura, semintele germineaza la 5-10 grade Celsius iar plantele rasar in 6-10 zile de la semanat.

Temperatura optima de crestere a frunzelor si formarea capatanilor este de 16 grade Celsius iar pentru formarea tupinilor florale si a florilor peste 20 grade Celsius.

Dacă solul este prea rece, semințele pot avea dificultăți în a germina și planta poate avea o creștere lentă.

Odată ce solul s-a încălzit la 5°C sau mai mult, semințele de salată pot fi semănate direct în grădină. Începutul lunii martie, este o perioada ideala de a semăna salata verde. Alegeți totuși un loc însorit pentru a ajuta semințele să germineze mai repede. Dacă semănați salata mai târziu, ea se maturizează foarte repede și frunzele vor deveni amare.

Salata se cultiva in general prin rasad dar poate fi semanata si direct. Pentru infiintarea culturii se folosesc rasaduri viguroase in varsta de 25-30 de zile, care trebuie sa fie uniform dezvoltate. Pentru culturile cu plantare toamna semanatul se face la sfarsit de august iar plantarea se face la sfarsit de septembrie. Pentru culturile cu semanare in ianuarie plantarea se face la sfarsit de februarie. In cazul culturilor in sere si solarii, semanatul se face si in etape, in perioada 15 august-20 ianuarie.

Pregatirea terenului se face toamna pentru culturile care urmeaza sa se infiinteze primavara devreme, sau cu cateva zile inaintea semanatului sau plantatului pentru culturile care urmeaza sa se infiinteze  toamna, realizand un sol bine maruntit. Inainte de plantare se incorporeaza in sol ingrasaminte organice de tipul Italpolina sau Orgevit 25 kg/80 mp. Este recomandat bilonarea terenului , cu biloane de 125-150 centimetrii. Pe biloane se planteaza 4 randuri echidistante, sau benzi de cate doua randuri. Distanta intre benzi este de 40 cm, intre randuri este de 20 cm iar distanta intre plante pe rand este de 13-18 cm.

Rasadurile trebuie sa aiba 4 frunze adevarate si bine dezvoltate, in momentul plantarii. La 3-4 zile dupa plantare se face completarea golurilor cu plante noi. La venirea inghetului plantele trebuie sa fie  bine inradacinate si sa aiba 5-6 frunze bine formate si de calite.

Vizualizări: 343

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Stil de viață:

Citește și: