Stil de viață

Care este cel mai comun nume de familie?

Cel mai comun nume de familie din România… știi care este? Conform datelor Direcției Pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administrației și Internelor, cel mai comun nume de familie din România este… ați ghicit!!! POPA urmat îndeaproape de POPESCU.

Nu lipsesc din top Radu, Pop, Dumitru, Stan. Care este, de fapt, etimologia numelui de familie? Ținând cont de faptul că aceasta este eticheta purtată de generații întregi de-a lungul secolelor, antropologii spun că numele de familie descrie rădăcina sau destinul unui neam.

Dacă vă întrebați de ce foarte mulți români se numesc, Pop, Popa, Popescu, eu bine, cu câteva secole în urmă așa erau numiți cei mulți fără carte, cu origini modeste. 220.000 de români se numesc POPA.

Dacă la noi Popa câștigă bătălia numelui de familie, la vecinii unguri există Nagy, în Italia este Rossi, englezii îi au pe Smith, moldovenii de peste Prut pe Rusu, iar bulgarii pe Ivanov. Spaniolii îl au pe Garcia iar turcii pe Yilmaz. În Germania, știe toată lumea, este Muller, iar în Austria, Gruber. În topul celor mai comune nume de familie la nivel mondial se află WANG în China care câștigă detașat cu 76 de milioane de oameni, urmat de Devi din India cu 69 de milioane de purtători.

Cei care vor să-și schimbe numele de familie trebuie să știe că acest lucru se poate realiza conform Ordonanței Guvernului României nr. 41/2003. Competență de soluționare a cererilor este a președintelui consiliului județean, respectiv a primarului general al municipiului București, care se pronunță prin emiterea dispoziției de admitere sau de respingere a cererii de schimbare a numelui, în termen de 60 de zile de la primirea cererii. ATENȚIE!! Sunt necesare motive temeinice care să îndreptățească solicitantului să ceară schimbarea numelui DE FAMILIE.

Vizualizări: 270

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Stil de viață:

Citește și: