Administrație

Cărțile de identitate cu CIP vor ține loc și de card de sănătate

Cărțile electronice de identitate vor fi eliberate începând cu luna august a anului viitor, vor avea CIP și vor ține loc și de card de sănătate. Dacă nu vor un astfel de document, românii pot opta pentru o carte de identitate fără CIP, însă cu aceasta nu vor putea călători în UE, având nevoie de pașaport. Reprezentanții MAI au precizat însă că românii pot merge în Uniunea Europeană cu actualele acte de identitate, până când acestea vor expira. Deocamdată, costul de eliberare a unui astfel de document nu a fost stabilit, însă, potrivit reprezentanților MAI, în statele UE acesta variază între 15 și 40 de euro.

 
Ministru Vela a spus că România este obligată să emită documente electronice de identitate începând din luna august a anului viitor.

Prin noile documente de identitate se creează posibilitatea cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate de a obţine o carte electronică de identitate fără a mai fi necesară stabilirea domiciliului în România.

Noul document de identitate va asigura "funcţionalitatea de card de sănătate prin înscrierea în cip a unui certificat digital care va fi emis de către MAI şi care permite titularului să se autentifice în platforma informatică de asigurări de sănătate", a precizat Marcel Vela.

MAI a iniţiat ordonanţa de guvern pentru modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziţii privind evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români, un proiect esenţial pentru toţi cetăţenii.
România este obligată să emită documente electronice de identitate începând din luna august a anului viitor. Există un Regulament european publicat în luna iulie 2019 la care trebuie să aliniem şi legislaţia noastră naţională. Asta înseamnă că trebuie să parcurgem rapid toate procedurile legislative şi tehnice.
Cartea electronică de identitate va simplifica modul în care cetăţenii români vor putea circula în afara României, în spaţiul Uniunii Europene.

Vizualizări: 130

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: