Politică

Ce căuta Șoșoacă la semnarea contractului de privatizare a Petrom

Diana Sosoaca a fost prezenta, in 2004, in spatele premierului Adrian Nastase in momentul in care guvernul PSD a vandut atunci Petrom catre OMV, companie austriaca. Petrom controla atunci productia de petrol a Romaniei si jumatate din pro­ductia de gaze.

Sosoaca, autointitulata acum mare „patrioata” si luptatoare impotriva „tradatorilor” de tara a asistat zambitoare la momentul in care, in prezenta lui Adrian Nastase, a fost vanduta majoritatea actiunilor Petrom catre OMV. Grupul austriac OMV a preluat o participatie de 51,01% din capitalul Petrom in urma unei tranzactii de 1,5 miliarde de euro.

Fotografia cu Sosoaca in spatele lui Adrian Nastase a fost distribuita pe Facebook de Ana Birchall, fost ministru al Justitiei.

Privatizarea Petrom ramane fara rival ca importanta pentru traditia Romaniei in cedarea de active datorita dimensiunii strategice a companiei, aceasta asigurand jumatate din productia de gaze locala si toata extractia de petrol. In timp ce alte state au optat pentru varianta listarilor, statul ramanand in majoritatea cazurilor cel mai important actionar, optiunea Romaniei de a ceda controlul asupra unei companii de importanta Petrom ramane o decizie unica la nivel european, scria Ziarul Financiar dupa 14 ani de la aceasta tranzactie.

„Cine controleaza Petrom controleaza economia, con­troleaza si politica“, a declarat atunci Adrian Nastase.

Afaceristul Ovidiu Tender, participant la privatizarea Petrom, a scos in evidenta in 2019, pentru Pro TV, cat de mult a pierdut Romania in urma acestei afaceri. Tender sustinea ca numai titeiul din pamant de la acea vreme valora aproximativ 10 miliarde de dolari.

Vizualizări: 181

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: