Externe

Ce spun sondajele înaintea alegerilor din Turcia

Cu zece zile înainte de alegerile din 14 mai, cei doi candidați principali la președinție traversează Turcia pentru a-și impulsiona susținătorii și a-i convinge pe numeroșii indeciși.

Președintele Recep Tayyip Erdogan, candidat pentru al treilea mandat consecutiv, s-a aflat în capitala Ankara duminică, 30 aprilie. A apărut cu cearcăne, dar în formă bună, după ce a fost nevoit să-și suspende campania din cauza problemelor la stomac, informează Le Monde.

Pe măsură ce se apropie alegerile, previziunile încep să se clarifice. Este util să urmărim cu atenție sondajele în zilele următoare.

Sondajul efectuat de institutul Optimar, în perioada 25-28 aprilie, pe un eșantion de 3.005 persoane oferă indicii importante.

La alegeri participă încă doi candidați, Muharrem İnce și Sinan Oğan, dar principala luptă se dă între Erdoğan (actual președinte, lider al partidului de guvernare AKP și candidat al Alianței Populare - Cumhur İttifakı) și Kılıçdaroğlu (liderul partidului de opoziție CHP, candidat al Alianței Naționale - Millet İttifakı).

Cu aproape 10 zile înaintea alegerilor, principalii doi candidați înregistrează creșteri. Erdoğan a recuperat scăderea înregistrată în urma cutremurului și de două săptămâni este pe un trend ascendent. Și Kılıçdaroğlu și-a sporit voturile.

La întrebarea formulată de Optimar „Cu ce candidat veți vota la alegerile prezidențiale?”, în timp ce 51,4% dintre participanții la sondaj au răspuns "cu Erdoğan", procentajul celor care au optat pentru Kılıçdaroğlu a fost de 48,6%. Astfel, Erdoğan pare să se apropie din ce în ce mai mult de rezultatul obținut la alegerile din 2018.

Vizualizări: 43

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: