Economie

Cinci zile fără cărbune

Vântul a ajutat Marea Britanie să înregistreze cea mai lungă perioadă fără cărbuni arşi de la Revoluţia Industrială până în prezent. Cinci zile consecutive, începând cu 1 mai, centralele electrice din Marea Britanie au produs energie fără să aibă nevoie de cărbuni. Recordul anterior era de 90 de ore şi fusese stabilit la începutul acestui an.

Cel mai important, arderea cărbunelui mai generează doar 5% din producţia de energie din Marea Britanie, după ce în urmă cu 6 ani acest procent era de 40%. În ultimii doi ani, peisajul surselor de energie din Marea Britanie s-a schimbat considerabil. Contribuţia vântului a crescut în această perioadă de la 12,2% la 27%.

 
Şi puterea nucleară are o contribuţie mai importantă la necesarul de energie al ţării. Acesta a crescut în ultimii doi ani de la 21,2% la 24%.

În acelaşi timp, Marea Britanie a reuşit să-şi reducă dependenţa de gaze. De la peste 50%, contribuţia gazelor naturale la producţia de energie a scăzut la doar 25%.

Experţii sunt de părere că în următorii ani Marea Britanie va mai apela la cărbuni în special în perioadele cu temperaturi scăzute şi atunci când puterea vântului este foarte redusă şi generează puţină energie.

Marea Britanie vrea să renunţe complet la cărbune până în 2025.

Vizualizări: 344

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: