Administrație

Circul învestirii Olguței Vasilescu în funcția de primar al Craiovei continuă

Învestirea în funcție a Olguței Vasilescu este atacată la tribunal.Modalitatea de depunere a jurământului în fața unui judecător delegat și nu în fața Consiliului local a fost atacată. Avocatul Lucian Săuleanu,fost candidat la primăria Craiovei și acum  consilier municipal din partea USR-PLUS în Consiliul Local Craiova, a făcut apel la decizia Judecătoriei Craiova de a lua act de depunerea jurământului de către Olguța Vasilescu. Săuleanu cere nulitatea încheierii din data de 13 noiembrie, când primarul și-a intrat în exercițiu de drept prin depunerea jurământului în fața judecătorului delegat, ca urmare „a necompetenței judecătorului care a pronunțat soluția“. „Instanța și-a depășit atribuțiile de putere judecătorească“, susține avocatul craiovean în apelul formulat.

Primarul ales al Craiovei a depus atunci jurământul în camera de consiliu, în fața unui judecător delegat, chiar înaintea unei ședințe a Consiliului Local care nu a mai avut loc din lipsă de cvorum. Olguța Vasilescu a primit lenta (eșarfa tricoloră) de la secretarul general al primăriei și a anunțat public că și-a început mandatul.

Săuleanu consideră că: „Instanța și-a depășit atribuțiile de putere judecătorească“
Consilierul local USR-PLUS consideră că „instanța și-a depășit atribuțiile de putere judecătorească“ atunci când a luat act de jurământul depus de Olguța Vasilescu și a cerut Tribunalului Dolj anularea încheierii din 13 noiembrie și respingerea ei ca inadmisibilă. În cererea sa, Săuleanu solicită admiterea apelului, lucru care ar avea drept consecință „constatarea nulității procesului verbal încheiat în data de 13 noiembrie cu ocazia depuneri jurământului și intrarea în exercițiul de drept a mandatului primarului municipiului Craiova, Olguța Vasilescu“.


Avocatul Lucian Săuleanu consideră că depunerea jurământului în context politic nu este de competența instanțelor de judecată și cere tribunalului să constate nulitatea încheierii din data de 13 noiembrie, ca urmare „a necompetenței judecătorului care a pronunțat soluția, în condițiile în care nu mai avea calitatea de judecător delegat odată ce întreg procesul electoral se încheiase și se desființase Biroul Electoral de Circumscripție Craiova“. „Instanța și-a depășit atribuțiile de putere judecătorească, în condițiile în care nu este reglementată o astfel de procedură decât în cazul expres limitativ prevăzut de articolul 150 din Codul Administrativ“, motivează Săuleanu.


Ce spune articolul 150 din OUG nr. 57/2019 privind Codul Administrativ? Faptul că „Primarul depune jurământul în prima ședință privind ceremonia de constituire a consiliului local sau în fața judecătorului delegat, în camera de consiliu, în cazul în care prima ședință privind ceremonia de constituire a consiliului local nu are loc în termen de 60 de zile de la data alegerilor“. Or, ședința de constituire a noului CL Craiova avut loc în termen și nu poate fi contestată.

Consiliul Local a fost legal constituit în data de 30 octombrie, când au depus jurământul 21 din cei 27 de consilieri locali aleși în urma scrutinului din 27 septembrie. Astfel, conform apelului formulat de către Lucian Săuleanu, primarul ar fi putut depune jurământul în ședința de constituire din data de 30 octombrie, „nefiind niciun impediment odată ce i se validase mandatul de către Judecătoria Craiova încă din data de 15 octombrie“.


Apelul formulat de consilierul local USR-PLUS va fi judecat miercuri, 25 noiembrie, termen stabilit de Tribunalul Dolj.

Vizualizări: 314

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: