Omul zilei

Colonel (rtr.) Nicolae Streian

Știați că au mai rămas mai puțin de 1400 de veterani de război printre noi astăzi? De aceea, fiecare aniversare, fiecare an în care îi mai avem aproape e de neprețuit.

Un asemenea moment fericit este aniversarea a 99 de ani a veteranului de război, colonel (rtr.) Nicolae Streian.

Nicolae Streian s-a născut la 4 ianuarie 1924 în plaiurile făgețene, la poalele Munților Poiana Ruscă, într-o familie de țărani. A luptat în marea bătălie de la Păuliș din anul 1944. Se numără printre puţinii veterani de război care mai sunt activi la Lugoj. Chiar şi nonagenar, fostul dascăl are o ţinută impunătoare.

Aprecierea și considerația noastră, cât timp mai sunt încă printre noi, reprezintă cel mai frumos cadou pentru veteranii de război. În acest context, militarii Batalionului 183 Artilerie Mixtă "General Ion Dragalina" i-au fost alături veteranului de război, colonel (rtr.) Nicolae Streian, la împlinirea impresionantei vârste de 99 de ani.

În anul 1995, pentru serviciile militare aduse statului român în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Nicolae Streian a fost decorat de către președintele României cu medalia ,,Crucea comemorativă a celui de-Al Doilea Război Mondial, 1941-1945”.

De asemenea, a fost distins cu titlurile de ,,Cetățean de Onoare al comunei Fârdea”, ,,Cetățean de onoare al satului natal Gladna Română” și ,,Cetățean de Onoare al al localității Păuliș”, fiind și primul cetățean care a primit ,,Cheia Orașului Lugoj”. La 21 octombrie 2021 i s-a înmânat titlul de cetățean de onoare al orașului Lugoj.

La mulți ani, multă sănătate și fericire alături de cei dragi!
Text și foto: Preot militar Gafița Emanuel

Vizualizări: 128

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Omul zilei:

Citește și: