Justiție

Condamnare cu executare pentru un șofer

Prima condamnare la închisoare cu executare în baza Legii Anastasia a fost pronunţată de Judecătoria Alba Iulia în cazul unui tânăr de 19 ani.

Judecătoria Alba Iulia a pronunțat prima condamnare în baza legii Anastasia. Este vorba despre un tânăr de 19 ani care a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare pentru că a condus băut și a ucis cu mașină, trei persoane.

Băiatul de 19 ani a comis accidentul în care a omorât alți trei tineri de 17, 18 şi 25 de ani în august 2023, cu o alcoolemie de aproape 2 la mie, la o lună după ce a intrat în vigoare Legea Anastasia.

Potrivit Legii Anastasia, săvârșirea omorului din culpă de către un șofer care a sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive sau a condus fără permis, se pedepsește cu închisoarea, fără posibilitatea ca instanța să dispună suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.

Această lege poartă numele fetiței care a murit în anul 2022 din cauza unui șofer fără permis.

Potrivit senatorului PSD Robert Cazanciuc, inițiatoul acestei legi, tânărul șofer a primit o pedeapsă de 5 ani de închisoare cu executare, în primă instanţă, după ce a ucis trei persoane.

El avea o alcoolemie de aproape 2 la mie şi şi-a recunoscut faptele.

”Prima condamnare la închisoare cu executare în baza Legii Anastasia a fost pronunţată de Judecătoria Alba Iulia, pe 29 mai. Un tânăr de 19 ani a primit 5 ani de închisoare cu executare, în primă instanţă, după ce a ucis trei persoane, în noaptea de 28 august 2023, la o lună de la intrarea în vigoare a Legii Anastasia. Şoferul avea o alcoolemie de aproape 2 la mie şi şi-a recunoscut faptele”, a anunțat parlamentarul pe Facebook.

Cazanciuc a mai precizat că cei trei tineri decedaţi aveau 17, 18 şi 25 de ani, iar ultimul trebuia să se căsătorească, logodnica sa urmând să nască în perioada ulterioară evenimentului rutier.

”Nu ignoraţi legea, nu ignoraţi vieţile altora şi nici pe a voastră. Nu vă mai urcaţi la volan băuţi, drogaţi sau fără permis auto. Riscaţi închisoarea cu executare dacă ucideţi pe cineva”, transmite Robert Cazanciuc.

”Și, mai nou, o lege intrată recent în vigoare, pe care am inițiat-o, prevede suspendarea cu până la 10 ani a dreptului de a avea permis, în cazul consumului de droguri sau a unei alcoolemii peste limita penală, de 0,8 la mie”. - mai spune senatorul.

Vizualizări: 139

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: