Economie

Cum a ajuns un kilogram de zahăr să coste șase lei

Reprezentanții Asociației Pro Consumatori au transmis că prețul zahărului s-a dublat în ultima lună. Motivul, susțin aceștia, este cererea crescută, având în vedere că este perioada în care se fac conserve, gemuri și dulcețuri.

Președintele Asociației Pro Consumatori, Costel Stanciu, a declarat într-un interviu pentru Ziare.com că este vorba despre speculă.

„Creșterea de preț la zahăr am observat începând cu prima parte a lunii septembrie. În luna septembrie, gospodinele, în special cele care sunt în vârstă, fac conserve din fructe și crește cererea pentru acest produs. Doamnele care au obiceiul de a pregăti cămara pentru iarnă cumpără zahăr și în felul acesta crește cererea, comercianții cunosc și ei aceste obiceiuri și nu fac altceva decât să crească prețul la zahăr. E o creștere bazată pe un obicei de consum”, a declarat Costel Stanciu, președintele Asociației Pro Consumatori, pentru Ziare.com.

Și cum cererea este mare, rafturile se pot goli mai repede, lucru ce poate aduce panica în rândul consumatorilor.

„Specula apare în momentul în care crește cererea. Iar marii comercianți pot să stocheze anumite produse alimentare la care există cerere mare. Am observat într-un magazin dintr-un mare lanț comercial, într-una din zile nu mai exista zahăr. Asta poate să creeze panică în rândul consumatorilor și în momentul în care apare zahăr la raft, după 2-3 zile în care nu exista zahăr la raft, sau alt produs la care există cerere, consumatorul să cumpere cantități mai mari în ideea că presimte o situație de lipsă a produsului respectiv”, spune Costel Stanciu.



Și uleiul s-a scumpit substanțial. „La ulei am observat creșteri de prețuri semnificative. La ulei am văzut astăzi, era 16,5 lei la o marcă de ulei.

Uleiul se folosește în cantități mari de către români. Nu se poate pregăti nicio mâncare fără această grăsime vegetală. Ea poate fi înlocuită în ultima parte a anului, atunci când temperaturile scad și în anumite gospodării se sacrifică porci, se face untură și se poate substitui acest produs. Și cred că în ultima parte a anului o să observăm o scădere a prețului la ulei, sau o temperare a lui”, a declarat președintele Asociației Pro Consumatori.

Constel Stanciu este de părere că românilor din orașele mai mici sau din mediul rural fac mai ușor față creșterilor de prețuri.

„Costul vieții este foarte mare pentru cei care locuiesc în orașele mari. Cei din orașele mici au alternativa gospodăriilor țărănești, mai au și rude în apropierea orașului, mă refer la orașele mici, în jurul cărora există localități. Iar cei mai avantajați sunt cei din zona bazinelor legumicole. Există anumite zone ale țării unde există bazine legumicole și unde prețul la legume este în această perioadă accesibil puterii de cumpărare”, a adăugat reprezentatnul ONG-ului.



”Prețul la zahăr s-a dublat față de luna august, în magazine 1 kg de zahăr se vinde cu 6 lei!”, a arătat ONG-ul într-o postare pe Facebook/ În comentarii, consumatorii au confirmat că s-a scumpit zahărul.

Vizualizări: 107

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: