Economie

Cum a reușit Trump să aducă CE Oltenia pe marginea prăpastiei

Afirmații surprinzătoare făcute de președintele Directoratului Complexului Energetic Oltenia, Sorin Boza. Acesta spune că situația grea a companiei este cauzată de creșterea prețurilor la certificatele de carbon. "Anul trecut, când am creionat bugetul, am luat în calcul un cost al certificatului de CO2 de 8,5 euro, un tarif conform previziunilor UE. Însă, am încheiat anul 2018 cu un cost al certificatului de 21 de euro, lucru care nu depinde de companie, nu stabilim noi acest cost", a spus Boza într-un interviu pentru ziarul Bursa.

De creșterea prețului la certificate, primul vinovat ar fi Donald Trump, președintele SUA. "Personal, consider că această mărire a fost cauzată de retragerea SUA din tratatul de la Paris, spunând că ele nu recunosc această piaţă de certificate şi nu vor plăti niciodată. Ca orice bursă, este influenţată de orice element. Cred că declaraţia lui Trump prin care anunţa retragerea SUA a fost un element care a influenţat această bursă. Un alt element a fost şi Brexitul. Pachetul de certificate nu a mai fost alocat şi Marii Britanii după anunţarea Brexitului şi s-a împărţit la mai puţini participanţi", a mai spus Boza pentru sursa citată.

Complexul Energetic Oltenia trebuie să cumpere certificatele de carbon aferente producției de anul trecut până la 30 aprilie, motiv pentru care intenționează să contracteze un credit de o sută de milioane de euro. 

Vizualizări: 890

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: