Comunitate

Cum arată fisura care s-a format în barajul lacului Tăul Mare din Roșia Montană

Fisura semnalată sâmbătă la barajul lacului piscicol Tăul Mare din Roșia Montană are forma unui con și un diametru de circa 1 m la nivelul coronamentului. 


Potrivit directorului SGA Alba, Vlad Sorin, breșa s-a format prin surparea galeriei de fund, care este din zidărie de piatră, barajul datând de mai bine de 100 de ani.

„Mica breșă care s-a format este în partea din aval a barajului, la circa 10 metri de luciul de apă. Înspre luciul de apă nu apărut nicio fisură. Monitorizăm breșa, aceasta nu a suportat nicio modificare.


Monitorizăm de asemenea nivelul lacului, care a scăzut la circa 2 centimetri de când îl monitorizăm. Așteptăm expertul să ne dea o soluție tehnică”, a explicat directorul SGA Alba, Vlad Sorin.


Potrivit acestuia, nivelul apei în baraj se situa de dimineață la circa 60 cm sub descărcătorul de ape mari și la circa 3 metri până la cota coronamentului. Volumul de apă în baraj este de 270.000 mc.


Peste 80 de persoane din Roșia Montană au fost evacuate în noaptea de sâmbătă spre duminică după o avarie semnalată la golirea de fund a lacului Tăul Mare. 

Breșa sub formă de con, apărută în partea din aval a barajului, la circa 10 metri de luciul de apă, a fost semnalată prin apel la numărul de urgență 112 în jurul orei 19:00, de către primarul comunei, Eugen Furdui. Anterior, problema a fost semnalată autorităților locale de către un cetățean, în jurul orei 16:00.

 
Potrivit ISU Alba, la fața locului au fost dislocate 6 motopompe de mare capacitate, fiecare având posibiliatea de evacuare de 10.000 l/min. Concomitent, un expert care a întocmit documentația ce a stat la baza obținerii autorizației de funcționare a barajului vizat, împreună cu alți specialiști ai SGA, expertizează avaria pentru stabilirea cu exactitate a riscurilor și a metodelor de urmat pentru reducerea acestora.

Autoritățile lucrează cu utilaje de mare capacitate (buldozere și vole) pentru crearea unui drum de acces necesar autospecialelor de intervenție, având în vedere că drumul este impracticabil până la baraj.

Vizualizări: 60

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: