Politică

Dan Vîlceanu a făcut dezvăluiri despre contractele PNL cu presa

PNL a indicat trei agenții cu care lucrează pentru promovare, subliniind că toate au ca obiect de activitate media buying și media planning.

Agențiile PNL sunt: Inventus Strategy Design SRL, All Media Company SRL și V PR COMM Agency SRL.

„Toate cele trei agenții desfășoară exclusiv activitatea de media planning si media buying, în conformitate cu strategia și nevoile de comunicare transmise de către Partidul Național Liberal. Menționăm că obiectul contractelor este promovarea mesajelor PNL exclusiv în mediul online, astfel: preluarea mesajelor principalilor comunicatori ai PNL, preluarea conținutului diseminat prin intermediul comunicatelor de presă/postărilor din social media și promovarea activității partidului și membrilor acestuia”, se arată în răspunsul oferit de PNL pentru Europa Liberă.

Suma cheltuită de PNL în perioada 1 ianuarie – 31 iulie pentru promovare în media a fost de 17.678.953 de lei, fără TVA.


Contractul cu Inventus Strategy Design SRL a fost semnat de fostul secretar general al PNL, Dan Vîlceanu. El este continuat și de actuala conducere PNL: Nicolae Ciucă - președinte, Lucian Bode - secretar general.

„Contractul a început la 1 ianuarie 2022 și are o perioadă determinată de un an, dar poate fi rezilitat de oricare dintre părți în orice moment, fără penalități”, a precizat Cosmin Ivănuș, acționar unic la Inventus Strategy Design SRL.

Fostul secretar general al PNL, Dan Vîlceanu, a dezvăluit pentru Europa Liberă că primele două agenții se ocupau de contractarea mesajelor din presa centrală, iar ultima, care are contractul mai mic, din presa locală.

Dan Vîlceanu a precizat ce site-uri au avut direct sau indirect, prin intermediul agențiilor, contract cu PNL.

„Sunt site-urile televiziunilor centrale: B1, Realitatea, Digi24, Antena3, RTV - cu ei o perioadă ne-am oprit și am reluat apoi. Cu Hotnews nu am avut niciodată contract direct, se ocupa domnul Ivănuș. Nu am avut niciodată contract direct cu Hotnews și nici cu Digi, dar am avut prin intermediul Agenției. Cu știripesurse era un contract mic. DC News, Evenimentul Zilei și Capital sunt și ele pe listă”, a declarat fostul secretar general al PNL, Dan Vîlceanu pentru Europa Liberă. El a demisionat în aprilie 2022 din funcția obținută la Congresul din 25 septembrie 2021.

Contractul PNL a fost pentru promovarea pe site-ul antena3.ro, dar nu și pe site-ul care are legătură cu Antena 1.

Prin All Media Company erau încheiate contractele cu Antena3 și DC News, spune deputatul PNL.

G4Media precizează la finalul fiecărui articol că nu primește bani de la partide în afara campaniei electorale.

La începutul anului, Europa Liberă a prezentat în exclusivitate lista contractelor PNL cu presa. Datele reprezintă contractele directe între partid și site-uri, nu pe cele prin intermediul unei agenții.

Dan Vîlceanu subliniază că toate contractele mari au fost continuate și în 2022, cât timp a fost secretar general al partidului. Adaugă că au fost reziliate doar câteva contracte mici, dar au apărut noi contracte prin intermediul Agenției.

Fostul lider PNL explică apariția Agenției ca intermediar deoarece partidul nu avea capacitatea de a se ocupa de toate contractele cu presa. El spune că a dorit să evite riscul confiscării unor sume de bani după controlul Autorității Electorale Permanente și al Curții de Conturi.

„Pentru fiecare instituție media noi trebuia să facem o comandă către Agenție. Să explic mecanismul: facem o comandă către Agenție pentru toate instituțiile media unde dorim să apară mesajele și Agenția se ocupă mai departe de întocmirea contractelor și distribuția mesajelor în mass-media. Noi stabileam bugetul”, a afirmat Vîlceanu pentru Europa Liberă.

Potrivit fostului secretar general al PNL, articolul plătit de partid nu era marcat în vreun fel distinct pe site-ul unde era publicat și conținea, de fiecare dată, doar poziția reprezentantului PNL sau a partidului. El adaugă că articol nu era redactat la partid.

„În general, în articol apărea doar mesajul liderului PNL. Dacă site-ul dorea să facă o știre în care să publice o opinie critică a altcuiva, putea să o facă. Nu făceam politica editorială a unui site. În articolul pe care îl promovezi, e așa cum l-ai dat, nu cu o parte critică din partea altcuiva. Dacă exista o poziție critică și site-ul dorea să o publice, era liber să o facă în alt articol”, a descris Vîlceanu mecanismul.

Comisionul încasat de Agenție pentru activitatea sa era de 5%, a declarat fostul secretar general al PNL pentru Europa Liberă.

Vîlceanu precizează că l-a cunoscut personal pe Cosmin Ivănuș și a selectat firma acestuia pentru că „era serioasă.”

Cosmin Ivănuș și Anca Mireanu, care se află în prezent în board-ul Digi, au fost parteneri de afaceri până în toamna lui 2020. Cei doi au avut site-ul PSNews pe care l-au vândut.

„Am fost asociați în mai multe companii, dar activitatea noastră s-a separat. Ea se ocupă de partea de media management exclusiv, iar eu de partea de media buying exclusiv. Am ieșit din societatea în care eram asociați jumătate, jumătate. În septembrie 2020 am ieșit din firmă, s-a terminat asocierea noastră. Există niște firme în curs de radiere în care figurăm ca asociați. Nu au legătură cu activitatea curentă, nu au de un an de zile activitate. Nu există între societățile noastre niciun fel de transferuri”, a declarat Cosmin Ivănuș, acționar unic la Inventus Strategy Design SRL.

Ivănuș a declarat că toate informațiile pe care le poate oferi sunt doar după consultarea PNL și cu acordul conducerii PNL pentru a nu încălca vreo clauză de confidențialitate din contract.

„Mă ocup de partea de media buying și media planning exclusiv. Nu particip la partea de strategie și consultanță. Media buying înseamnă cumpărarea de spațiu de expunere și planificarea acestuia în funcție de necesitatea de comunicare a unui client, în funcție de publicul țintă. Alegem site-ul în funcție de publicul țintă, intensitatea mesajului și cu mențiunea că e exclusiv online”, a spus Cosmin Ivănuș pentru Europa Liberă.

El a precizat că partidul primește rapoarte detaliate despre numele site-urile unde au apărut articolele, câte articole și când.

„Mesajele PNL ajung în presa online. Nu vă pot indica pe ce site-uri, doar dacă îmi indică în mod explicit clientul că pot face acest lucru. Nu vă pot da eu informațiile. Dacă nu am o comunicare formală din partea clientului să vă dau niște date, nu pot să o fac din cauza clauzelor de confidențialitate. Nu vă pot spune la cererea cui au fost introduse clauzele de confidențialitate. Contractele reprezintă voința părților. Nu pot să vă confirm sau infirm comisionul firmei”, au fost răspunsurile lui Cosmin Ivănuș (Inventus Strategy Design SRL) când a fost întrebat pe ce site-uri apar articolele plătite de PNL, dacă firma sa încasează un comision de 5% sau cine a introdus clauzele de confidențialitate în contract.

El nu a dorit să răspundă nici la întrebarea dacă are un contract similar cu PSD, subliniind că toate contractele sunt confidențiale.

„Nu vă pot detalii despre clienții publici și privați, dacă ei nu doresc în mod specific să facă publice date din contract. Clauza de confidențialitate se referă și la furnizorii de media (n.r. - site-urile cu care are PNL contract indirect). Toate contractele au rapoarte de activitate, inclusiv cel cu PNL, pot afirma că ele există”, a precizat Cosmin Ivănuș.

Sursa: Europa Liberă


 

Vizualizări: 97

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: