Eveniment

De ce zboară avioanele deasupra județelor Cluj, Bistrița Năsăud și Neamț

Mai multe avioane Boeing KC-135R Stratosfer zboară deasupra Clujului, și a nordului României pentru mai multe ore, zilnic.

Un astfel de avion a venit de la o bază din Spania, sâmbătă, 26 februarie, și a zburat mai multe ore deasupra județelor Cluj, Bistrița Năsăud și Neamț.

În jurul orei 18.00 a plecat din nou spre baza de unde acționează.

Misiunea acestor avioane este de a furniza informații adunate de cei trei sateliți militari americani care se află acum deasupra Ucrainei, prelucrate ulterior și distribuite partenerilor NATO, potrivit foaiatransilvania.ro.

Aceste tipuri de avioane pot asigura și comunicațiile între armatele aliate, în caz că un stațiile terestre sunt scoase din uz.

Recent armata USA a anunțat că a a modernizat un astfel de avion, pe care l-a dotat cu noul program Roll-On Beyond Line-of-Sight Enhancement Spiral 2, ROBE care conține echipamente de comunicații modernizate, care vor revoluționa spațiul de luptă și modul în care Statele Unite și aliații lor duc războaiele.


Sistemul va permite forțelor aliate din zonele de luptă să comunice aproape în timp real cu orice sediu din întreaga lume.

Comandanții vor avea o imagine mai bună a spațiului de luptă care ar putea duce la decizii oportune și la operațiuni mai eficiente, anunță cei de la US Air Force.

„Echipamentul va permite ca informațiile să ajungă mai departe la unitățile de pe linia întâi, în timp ce acestea vor putea, de asemenea, să ajungă înapoi la factorii de decizie de la sediul central”, susțin oficialii americani.

„La baza acestui nou sistem stă faptul că tehnologiile de comunicații prin satelit sunt mai ieftine și mai disponibile ca niciodată, iar utilizarea sateliților a crescut. Începem să vedem limitele cantității de transfer de date pe care sateliții sunt capabili să le gestioneze în același timp”, a declarat un alt oficial de la US Air Force.

Vizualizări: 669

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: