Externe

Deputații maghiari vor să abroge ratificarea Tratatului de la Trianon

Trei deputaţi independenţi care îşi desfăşoară activitatea politică sub culorile Mişcării „Mi Hazánk” („Patria Noastră”, un partid ungar format din foşti membri ai partidului Jobbik) au iniţiat abrogarea legii din 1921 care ratifică Tratatul de Pace de la Trianon. În cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc miercuri, la Budapesta, Erik Fülöp, care a semnat proiectul împreună cu István Apáti şi Dóra Dúró, a declarat: legea aceasta, care are aproape 100 de ani, conţine nişte „neadevăruri atât de uluitoare”, încât măsura propusă ar trebui sprijinită de fiecare partid politic şi deputat independent, scrie MTI.

A menţionat, ca exemplu, faptul că în cadrul legii, Sopron şi alte nouă localităţi din apropierea lui apar ca făcând parte din Austria, respectiv că legea conţine restricţii în baza cărora practic Ungaria nu ar putea deţine o armată independentă.

Iniţierea revizuirii tratatului de pace trebuie să o facem în primul rând din motive morale, a spus.

Ca răspuns la o întrebare, politicianul ungar a spus: eliminarea nedreptăţilor cauzate de Trianon reprezintă o obligaţie morală. După acest prim pas vor fi posibile şi alte acţiuni politice, a mai adăugat.

Dintre acestea, a menţionat aspiraţiile de autonomie ale maghiarilor care se regăsesc acum peste graniţele Ungariei, dar şi plata unor eventuale despăgubiri; totodată, a numit ca fiind o chestiune foarte sensibilă o eventuală modificare a frontierelor.

Nici în istoria maghiară, nici în cea a lumii, o sută de ani nu pot însemna o eternitate, a spus, menţionând că, în prezent, “nu este sigur că există această posibilitate”, dar că, oricum, nu acesta este obiectivul principal al iniţiativei lor.

În faţa Ungariei poate apărea, în orice moment, o situaţie în care ar trebui să profite de aceste oportunităţi, a spus Erik Fülöp.

Vizualizări: 1,545

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: