Administrație

Două legi noi pentru circulația pe drumurile publice

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat joi decretele pentru promulgarea a două legi care modifică Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

În 28 noiembrie, Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, legea potrivit căreia şoferul poate depune la Poliţia Rutieră dovada înlocuitoare a permisului din momentul eliberării ei.

"Conducătorul auto poate depune dovada înlocuitoare a permisului de conducere la Poliţia Rutieră în orice zi din momentul eliberării până la a 15-a zi de valabilitate a dovezii înlocuitoare. În cazul suspendării permisului de conducere pentru o perioadă determinată, cu eliberarea unei dovezi înlocuitoare cu drept de conducere pentru 15 zile, suspendarea exercitării dreptului de a conduce vehicule începe în cazurile: din momentul expirării termenului de valabilitate a dovezii înlocuitoare sau din momentul depunerii dovezii înlocuitoare de către conducătorul auto la oricare unitate de poliţie în una din zilele din intervalul perioadei de valabilitate a acesteia", prevede textul adoptat.

A doua lege de modificare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice promulgată de preşedinte prevede reglementări referitoare la examinarea medicală pentru obţinerea permisului de conducere.

Potrivit prevederilor, examinarea medicală a solicitanţilor pentru permisul de conducere, precum şi a conducătorilor de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie se realizează în unităţi de asistenţă medicală autorizate, existente la nivelul fiecărui judeţ, care au obligaţia luării în evidenţă a acestora.

Lista unităţilor de asistenţă medicală autorizate se stabileşte şi se actualizează prin ordin al ministrului Sănătăţii. Orice medic, atunci când constată că un conducător de autovehicul, de tractor agricol sau forestier ori tramvai, aflat în evidenţa sau îngrijirea sa, prezintă afecţiuni medicale prevăzute în ordinul ministrului Sănătăţii este obligat să emită bilet de trimitere către o unitate de asistenţă medicală autorizată.

În cazul în care unitatea de asistenţă medicală autorizată, în urma realizării examenului de specialitate necesar, stabileşte că persoana care posedă permis de conducere este inaptă medical pentru a conduce, aceasta este obligată în termen de o zi de la data constatării să comunice rezultatul examinării către poliţia rutieră, care retrage permisul de conducere al persoanei respective.

Vizualizări: 337

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: