Externe

Două mari universități americane îl înfruntă pe Donald Trump

Universităţile Harvard şi Massachusetts Institute of Technology (MIT) au cerut miercuri unui tribunal federal american să blocheze decizia administraţiei Trump de a revoca vizele pentru studenţii străini ale căror cursuri vor rămâne online în prima parte a viitorului an universitar, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Apărăm această chestiune cu multă hotărâre, pentru a permite studenţilor noştri străini - şi studenţilor străini din toate universităţile din ţară - să îşi continue studiile fără să rişte să fie expulzaţi", a declarat decanul Universităţii Harvard, Lawrence Bacow, într-un mesaj publicat pe Twitter prin care a anunţat această acţiune înregistrată la Tribunalul Federal din Boston.

 
Administraţia preşedintelui Donald Trump a anunţat că nu îi va autoriza pe studenţii străini să rămână în Statele Unite dacă universităţile lor decid, din cauza pandemiei, să organizeze doar cursuri online odată cu începerea noului an universitar. Este mai ales cazul pentru Harvard, una dintre cele mai prestigioase universităţi americane.

 
Marţi, preşedintele american a criticat vehement celebra universitate din Boston, considerând "ridicolă" decizia acesteia de a-şi menţine toate cursurile în format online odată cu începerea noului an universitar, din cauza pandemiei de COVID-19.

Harvard are aproape 5.000 de studenţi străini dintr-un total de aproximativ 23.000 de cursanţi.

În cazul MIT, al cărei campus este învecinat cu cel deţinut de Harvard în oraşul Boston, aproape o treime dintre studenţii săi sunt străini.

Potrivit plângerii depuse miercuri la Tribunalul Federal din Boston, care vizează Departamentul pentru Securitate Internă şi Poliţia vamală şi pentru imigraţie (ICE), precum şi pe directorii lor, decizia administraţiei Trump "a scufundat Harvard şi MIT - şi toate unităţile de învăţământ superior din Statele Unite - în haos".

Decizia a fost luată "fără să ţină cont de sănătatea studenţilor, a profesorilor, a personalului administrativ şi a mediului lor profesional" şi lasă "sute de mii de studenţi străini fără posibilitatea de a studia în Statele Unite", au scris autorii plângerii.

Pentru ca acei studenţi să poată să rămână în Statele Unite, administraţia Trump le-a cerut să se transfere la universităţi care îşi vor relua cursurile în format tradiţional (cu prezenţă fizică a cursanţilor în sălile de predare, n.r.), dar, "cu câteva săptămâni înainte de debutul anului universitar, cei mai mulţi dintre studenţi nu pot să facă acest lucru".

Potrivit autorilor plângerii depuse în instanţă, decizia administraţiei Trump este "arbitrară şi capricioasă" şi "nu ţine cont de aspecte importante ale problemei". Ea este şi "o tentativă de a forţa universităţile să îşi reia cursurile cu prezenţa fizică a cursanţilor", ignorând riscurile sanitare implicite. Semnatarii plângerii au cerut tribunalului să împiedice intrarea în vigoare a deciziei administraţiei de la Washington.

 
 

Vizualizări: 86

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: