Economie

Explicația din spatele exploziei prețului cepei

România nu poate păstra din producţia de ceapă pentru iarnă, în lipsa depozitelor, astfel că este nevoită să importe în extrasezon, ceea ce se răsfrânge în preţuri mai mari.

Războiul din Ucraina, un important producător de legume, contribuie la creşterile de preţ. În prezent, un kilogram de ceapă se vinde între 8 şi 9,5 lei în marile reţele de retail, conform datelor de pe site-ul Monitorul Preţurilor, al Consiliului Concurenţei.

"Un factor important pentru lipsa cepei e Ucraina, pentru că ucrainenii produceau legume într-un bazin precum Matca şi a fost acaparat de Rusia, iar România importa din Ucraina în judeţele aflate aproape de graniţă. Apoi, s-au făcut multe exporturi de ceapă către Ucraina din Austria, Germania şi Polonia şi chiar din România în sezon. În plus, în România nu avem multă ceapă şi nici depozite să o păstrăm pentru iarnă, aşa că vindem cu preţ mic când recoltăm şi după aceea importăm iarna", spune Mircea Marius Filimon, proprietarul companiei Marivla Vegetable, producător de legume cu afaceri de peste 17 milioane de lei în 2021, citat de Ziarul Financiar.

România a cultivat în 2021 o suprafaţă de 29.250 de hectare cu ceapă şi a produs 357.000 de tone, în scădere cu aproape 5% faţă de anul anterior, arăta datele de la INS. După producţie, România se află între primii zece jucători din UE.

Astfel, deşi România este între primii zece cultivatori de ceapă din UE şi, teoretic, îşi acoperă 90% din consum din producţie - consumul anual de ceapă uscată este de 20,7 kilograme/cap de locuitor, practic în marile supermarketuri în extrasezon ceapa vine din Polonia, Olanda sau Germania.

Galerie foto


Vizualizări: 36

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: