Economie

Fermierii britanici plâng după muncitorii români

Fermierii din Marea Britanie se revoltă, după ce au realizat că pot rămâne cu recoltele pe câmp. Aceştia spun că britanicii nu sunt obişnuiţi cu munca la câmp, în timp ce muncitorii străini sunt ţinuţi la distanţă de Guvern. 
 
La o fermă situată între Herefordshire şi Worcestershire, unde principala sursă de venit este livada de meri, imigranţii străini vin să muncească încă din februarie. Dar, pentru că acesta a fost nu doar un an marcat de pandemie, ci şi anul în care Marea Britanie îşi pregăteşte ieşirea din UE, proprietarii au fost nevoiţi să îşi suplimenteze forţa de muncă cu localnici. Rezultatele nu au fost, însă, aceleaşi. 

,,Alege pentru Marea Britanie", o campanie al cărei scop era angajarea a 70.000 de tineri britanici în agricultură. Şi, dacă la început interesul era mare, forţa de muncă din agricultură fiind formată din britanici în proporţie de 35 la sută în mai, acum situaţia este dezastruoasă. Doar 10 la sută dintre aceştia mai lucrează în agricultură. Iar la ferma antemenţionată, cei mai mulţi au plecat chiar înainte de vremea recoltei, scrie The Economist. 

Românii, bulgarii şi sârbii, grosul muncitorilor din agricultură 
 

În ciuda dificultăţilor din 2020, cei mai mulţi fermieri au reuşit să recruteze muncitori străini, din România, Bulgaria şi Serbia, dar nu numai. De altfel, conform unui raport, patru din cinci muncitori din agricultură sunt din Uniunea Europeană. Există, însă, şi ferme care au fost nevoite să se bazeze pe muncitori britanici în mare parte, iar productivitatea scăzută a acestora a dus la probleme. La două ferme de fructe din sudul Angliei, muncitorii britanici culegeau cam 15-16 kg de fructe pe oră, în timp ce est-europenii culegeau aproximativ 28 kg în acelaşi timp. 

"Avem o politică de imigrări care nu este deloc potrivită pentru viitorul agriculturii. Sunt două soluţii. Fie insistăm pe forţa de muncă britanică şi ne asumăm productivitatea scăzută, costuri mai mari şi scumpirea alimentelor, fie găsim o modalitate să aducem imigranţii înapoi", a declarat Tom Bradshaw, vicepreşedintele Sindicatului Naţional al Fermierilor. 

Vizualizări: 176

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: