Economie

Firmele vor fi obligate să angajeze pensionari cu contracte de muncă

O nouă propunere legislativă care se află la Senat vine în sprijinul pensionarilor care vor să mai muncească.
 
Astfel, prevederea legislativă popune ca firmele cu cifra de afaceri de peste cinci milioane de lei și cu cel puțin cinci angajați să fie obligate să angajeze pensionari în calitate de consilieri.

"Societățile comerciale cu capital privat, care, la finalui ultimului an fiscal au avut o cifra de afaceri mai mare de 5 000 000 lei, sunt obligate să angajeze, din rândul pensionarilor, cu contract individual de muncă, persoane cu experiență, cu titlul de consilier în domeniile de activitate ale societățile comerciale respective”, se arată în proiectul de lege aflat în dezbatere la Senat. 

În expunerea de motive se spune că: "Beneficiile demersului nostru, care nu necesită resurse bugetare de ordin public, se vor resimți, în egală măsură, în rândul profesioniștilor de vârstă a treia (obțin un venit suplimentar, își mențin un ritm de viață activ cu efecte pozitive asupra echilibrului psihosomatic, își consolidează statutului social), angajatorilor (își asigură o forță de muncă înalt calificată, loială, responsabilă), tinerilor (care vor avea posibilitatea de a învață meserie de la modele profesionale consacrate), societății, în general (care ar deveni mai echilibrată, coezivă și eficientă)”. 
 
În motivarea inițiativei legislative se invocă și faptul că pensionarii devin din ce în ce mai săraci: ”Anii de muncă, cu toate consecințele lor, veniturile impozitate de stat, toate vorbesc, din punct de vedere legislativ, despre drepturile cetățenilor la un trai decent la vârsta de pensionare.

Din păcate, însă, recompensa, la vârsta pensionării, nu este doar inechitabilă ci și insuficientă, în contextul în care majorarea pensiilor nu este acoperitoare dinamicii prețurilor. Astfel, pensionarii devin din ce în ce mai săraci comparativ cu ceilalți membri ai societății, iar pentru o mică parte dintre ei venitul suplimentar reprezintă o reala sursă de existență, fiind direcționat pentru acoperirea cheltuielilor de întreținere, sănătate și alimentație”.

Vizualizări: 259

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: