Externe

Fizician: Cred că datorez o parte din premiul Nobel, României

Laureatul premiului Nobel pentru fizică Gerard Mourou a spus într-un interviu pentru TVR că datorează României o parte din premiu. Gérard Mourou este inițiatorul proiectului de la Măgurele.

"Am obţinut premiul Nobel pentru lucrările mele despre "lumina extremă", adică lumina foarte intensă şi e ceea ce am făcut în România. Când am revenit din SUA în Franţa am propus Europei să construim o instalaţie ELI şi era exact despre această temă. Şi cred că datorez o parte din premiul Nobel, României", a spus Gérard Mourou.

Laserul de la Măgurele, cel mai puternic din lume din punct de vedere al cercetării aplicate, va fi complet operaţional în 2019, componentele fiind instalate deja. 140 de cercetători din 20 de ţări au început în mai 2017 testarea sistemelor şi echipamentelor.

Profesorul Mourou a stat aproape 30 de ani în Statele Unite și a predat la universități de prestigiu cum este cea din Michigan sau cea de la San Diego. S-a întors apoi în Franța și s-a dedicat proiectului ELI ( Extreme Light Infrastructure ) care este strâns legat de proiectul Laserului de la Măgurele.

Gérard Mourou a obținut Premiul Nobel pentru fizică, alături de Arthur Ashkin din Statele Unite și Donna Strickland din Canada.

Laserul de la Măgurele este cel mai mare proiect stiintific din Romania, in valoare totala de 356 de milioane de euro.

Vizualizări: 102

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: