Economie

Foamete de proporții biblice

Omenirea se va confrunta cu o foamete de proporții biblice din cauza pandemiei de coronavirus, a avertizat David Beasley, directorul Programului Alimentar Mondial (PAM) din cadrul Organizației Națiunilor Unite (ONU). Țările trebuie să reacționeze rapid și inteligent, a insistat el.

 
Beasley a subliniat că donațiile trebuie să fie constante, pentru o perioadă mai mare de timp, iar lanțurile de aprovizionare trebuie ținute permanent deschise. Anul trecut, PAM a ajutat circa 100 de milioane de oameni aflați în situații critice, bugetul fiind de circa 7,5 miliarde de dolari. David Beasley anticipează că acum ar putea fi nevoie chiar de mai mult decât dublul acestei sume.

David Beasley (ONU) vorbește despre o „pandemie de foamete”
Peste 30 de țări în curs de dezvoltare se vor confrunta cu episoade de foamete. În 10 dintre ele, deja există peste un milion de oameni care suferă din cauza lipsei acute de hrană, a explicat David Beasley, director executiv al Programului Alimentar Mondial, citat de The Guardian.

„Nu ne referim aici la oameni care se duc seara la culcare, deși le e încă foame. Vorbim de situații extreme, de urgență, oameni care efectiv sunt pe punctul de a muri de foame. Dacă nu le vom da mâncare, ei vor muri”, a subliniat Beasley.

Este greu de anticipat modul în care COVID-19 se va răspândi în lumea în curs de dezvoltare. Ce pare a fi sigur, însă, este că fragilele sisteme de sănătate de aici vor intra în colaps. Dezastrul economic ce va urma va duce la o lipsă acută de resurse.

„Aceasta este cu adevărat mai mult decât o pandemie – crează o pandemie de foamete. E o catastrofă umanitară”, a punctat șeful PAM.

Pandemia de coronavirus, „furtuna perfectă”
David Beasley și-a prezentat punctul de vedere în fața Consiliului de Securitate al ONU și a avertizat liderii lumii că trebuie să acționeze rapid, căci situația se deteriorează cu o viteză incredibilă. El le-a cerut să livreze mai repede ajutoarele de două miliarde de dolari promise, astfel încât acestea să ajungă cât mai curând la oamenii aflați în pericol.

Alte 350 de milioane de dolari sunt necesare pentru crearea infrastructurii necesare furnizării hranei și echipamentelor medicale. Costul va include și echipamentele de protecție pentru personalul implicat în aceste operațiuni. Va fi nevoie, de asemenea, și de poduri aeriene, acolo unde transportul terestru nu se va putea realiza.

Încă înainte de izbucnirea crizei COVID-19, Beasley a făcut apel la statele donatoare să finanțeze ajutorul pentru țările sărace, deoarece conflictele și dezastrele naturale pun la grea încercare sistemele alimentare de acolo.

„Deja am spus că 2020 va fi cel mai greu an de la cel de-al Doilea Război Mondial până în prezent”, a declarat Beasley. El a amintit că, de exemplu, Africa de Est a fost lovită la începutul lui 2020 de cea mai mare invazie de lăcuste din ultimele decenii, 70 de milioane de oameni fiind puși în pericol.

Dar pandemia de coronavirus „ne-a dus pe un tărâm necunoscut. Acum, Doamne Dumnezeule, asta e furtuna perfectă. Suntem în fața unor episoade de foamete de proporții biblice”, a continuat directorul PAM.

Potrivit unui raport al ONU și al altor organizații publicat joi, cel puțin 265 de milioane de oameni sunt împinși în pragul înfometării de criza COVID-19, un număr dublu față de cel de dinaintea pandemiei.

Vizualizări: 142

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: