Administrație

Fonduri de 100 de milioane de euro pentru cheltuieli cu refugiații

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene lansează apelul non-competitiv „Sprijin pentru cetăţenii ucraineni, străinii sau apatrizii care provin din zona conflictului armat din Ucraina”. 

Valoarea totală a schemei este de 118 milioane de euro, din care 100 de milioane de euro sunt asiguraţi din Fondul social european, iar diferenţa din bugetul de stat.  ”În permanenţă de la izbucnirea conflictului, România a acţionat sub spiritul solidarităţii, solidaritate care continuă să rămână un element constant în lista noastră de priorităţi. Peste 3 milioane de cetăţeni ucraineni ne-au trecut graniţele în ultimele 12 luni şi mulţi dintre ei au beneficiat de sprijin direct de la Guvernul României, fie că ne gândim la hrană, îmbrăcăminte, adăpost, cazare pe termen lung, ajutor financiar de urgenţă, sau servicii medicale. Prin Programul Operaţional Capital Uman, statul român poate deconta, pe bază de cost unitar, o parte a cheltuielilor pentru nevoile de bază. În acest sens avem alocat un buget de aproximativ 100 de milioane de euro din fonduri europene. Am găsit posibilitatea acordării acestei finanţări în urma unui demers comun cu autorităţile de management pentru identificarea posibilităţilor concrete de finanţare din fonduri europene a cheltuielilor efectuate pentru sprijinul refugiaţilor din Ucraina, fără a afecta proiectele aflate în implementare”, a transmis ministrul Marcel Boloş, potrivit unui comunicat oficial.

Apelul de propuneri de proiecte este de tip non-competitiv, cu termen limită de depunere destinat regiunilor mai puţin dezvoltate: Nord‐Est, Sud‐Est, Sud‐Vest Oltenia, Sud-Muntenia, Nord-Vest, Vest, Centru. Se finanţează măsurile de sprijin acordate de statul român refugiaţilor intraţi în România prin punctele de frontieră cu Ucraina şi Republica Moldova, fie ei cetăţeni ucraineni, străini sau apatrizi, pe bază de cost unitar, pentru acoperirea nevoilor de bază imediate, precizează MIPE.

Vizualizări: 50

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: