Justiție

Fostul general SRI Dumitru Dumbravă, la DNA

Fostul general SRI Dumitru Dumbravă și avocatul Doru Trăilă au sosit, joi dimineață, la Direcția Națională Anticorupție (DNA).

Generalul Dumitru Dumbravă a fost șeful direcției juridice a SRI pe vremea generalului Florian Coldea, fostul șef militar al SRI. După trecerea în rezervă a lui Coldea în 2017, Dumbravă a fost secretar general al SRI, până la trecerea lui în rezervă, în 2018.

El a fost acuzat că s-ar fi implicat în justiție pentru a obține anumite soluții în dosare penale. Dumbravă a respins aceste acuzații.

Dumitru Dumbravă a generat o controversă în aprilie 2015, când a vorbit despre”câmpul tactic” într-un interviu pentru juridice.ro. Dumbravă spunea atunci că SRI urmăreşte unele dosare până la soluţionarea lor definitivă, stârnind reacții adverse din partea mai multor asociații de magistrați. ”Dacă în urmă cu câţiva ani consideram că ne-am atins obiectivul odată cu sesizarea PNA, de exemplu, dacă ulterior ne retrăgeam din câmpul tactic odată cu sesizarea instanţei prin rechizitoriu, apreciind (naiv, am putea spune acum) că misiunea noastră a fost încheiată, în prezent ne menţinem interesul/atenţia până la soluţionarea definitivă a fiecărei cauze”, a declarat atunci Dumbravă.

Potrivit Mediafax, în luna noiembrie 2017, generalul Dumitru Dumbravă a fost audiat în Comisia de Control a SRI, unde a negat că s-ar fi implicat personal pentru rezolvarea unor dosare. Generalul spunea că este dispus să meargă chiar şi la detectorul de minciuni pentru a demonstra că nu i-a cerut fostei şefe DIICOT, Alina Bica, să dea o anumită soluţie într-un dosar, aşa cum se vehicula.

El a fost acuzat de Emilia Șercan în 2018 că și-a plagiat aproape integral teza de doctorat pe care a susținut-o în 2012 la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” (ANIMV). La momentul la care devenit doctor în Ştiinţe Militare şi Informaţii, Dumitru Dumbravă era colonel și ocupa funcția de director al Direcției Juridice din SRI.

În 2021, Tribunalul București a anulat diploma de doctor al Academiei Naționale de Informații a SRI a generalului (r) Dumitru Dumbravă.

Doru Trăilă este un avocat apropiat de Dumbravă. El este fostul soț al Cristinei Trăilă (PNL). Ludovic Orban a fost angajat și a câștigat în 2018 suma de 9.000 de lei pentru consultanță tehnică acordată societății de avocatură a lui Doru Trăilă.

 

 

Vizualizări: 74

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: