Politică

Guvernul caută bani pentru salarii

Coaliția de guvernare PNL-PSD se pregătește să discute o Ordonanță de Urgență (OUG) ce vizează majorări salariale pentru anumite categorii de bugetari, cu un impact bugetar estimat la 1,2 miliarde lei. Ministrul Marcel Boloș a calculat această sumă, care ar afecta aproximativ 500.000 de angajați din sectorul public.

Printre categoriile vizate de această OUG se numără funcționarii din Parlament și Guvern, cei din CNSAS, administrația locală, arhivele MAI, DSP și alte instituții publice. Acești angajați, mulți dintre ei fiind cei care au protestat recent, se numără printre cei care ar beneficia de majorările salariale propuse.

Cu toate acestea, există tensiuni în coaliție privind anumite categorii profesionale care nu au primit majorări salariale în cadrul așa-numitei "ordonanțe trenuleț". Printre acestea se numără angajații din instituțiile de spectacole și concerte naționale, filarmonici, teatre, opere, centre culturale, corul madrigal, dirijorii, bibliotecarii, muzeografii și casele de cultură.

De asemenea, membrii corpului diplomatic și consular, precum și personalul din instituțiile finanțate din venituri aflate în subordinea ministerelor, inclusiv instituțiile din subordinea premierului și cele aflate sub controlul Parlamentului, nu au beneficiat de aceste creșteri salariale. Funcționarii din administrația publică centrală sunt, de asemenea, în discuție.

Potrivit surselor, pentru a putea implementa această OUG, este necesară o discuție prealabilă în cadrul coaliției sau cel puțin între liderii acesteia, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu. În prezent, PSD și PNL nu reușesc să ajungă la un consens privind creșterile salariale pentru anumite categorii profesionale.

 

Vizualizări: 78

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: