Economie

Guvernul vrea să taxeze vânzarea de mașini vechi

Mașinile la mâna a doua, aduse din străinătate, s-ar putea scumpi în următoarea perioadă. Guvernul a decis, în ultima ședință în care a avut puteri depline, că toți samsarii de autovehicule sunt obligați să înscrie personal mașinile la RAR, înainte de a le vinde, relatează Digi24.

Autoritățile spun că statul a pierdut mai bine de 1 miliard de lei, în ultimii 5 ani, prin neplata TVA-ului de către cei care aduc mașini din străinătate și le vând mai departe.

Radian Tufă, director general RAR: Dacă o firmă cumpără o mașină din Germania, în mod normal ar trebui să vină cu mașina în țară, să-i facă omologarea la RAR și în urma revânzării, la prețul de factură cu care a fost achiziționată în Germania, ar trebui să-i pună partea de TVA, care implicit îi ridică prețul. În condițiile în care se fac mai multe acte succesive, cu tot soiul de firme fantomă, practic statul este eludat de TVA.

Anul trecut, în România s-au vândut 880.000 de mașini second-hand. Dintre acestea, 380.000 au fost importate, iar 500.000, de pe piața locală. În primele 3 luni ale acestui an, s-au vândut peste 122.000 de autoturisme noi și rulate. Doar 21.000 au fost noi, restul, la mâna a doua.

Vizualizări: 221

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: