Justiție

La 30 de ani de la Revoluție, SRI încă nu a predat toată arhiva fostei Securități

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a declarat luni că Serviciul a predat în ultimii ani către CNSAS peste un milion de unităţi de arhivă din Fondul Informativ, din Fondul de Reţea, cel Documentar, de Corespondenţă, casete audio, video sau benzi de magnetofon, aflate în custodia instituţiei.

El a precizat că, în România, procesul de deschidere a arhivelor a început în anii '90, atunci când, de exemplu, SRI a acordat un acces limitat la documente de dinainte de 1989, în scop de cercetare, şi a subliniat că "privind retrospectiv, a fost, desigur, un pas mult prea mic pentru nevoia societăţii româneşti de a-şi înţelege trecutul, o treaptă care a fost parcursă, dar căreia i-au urmat cu greu toate celelalte care erau necesare".

Hellvig a anunţat că, în ultimii ani, SRI a predat către CNSAS peste un milion de unităţi de arhivă.

"Una dintre priorităţile pe care mi le-am asumat atunci când am preluat mandatul de director al Serviciului, a fost tocmai aceea de accelera procesul de modernizare al instituţiei. În ultimii ani, SRI a predat către CNSAS peste un milion de unităţi de arhivă din Fondul Informativ, din Fondul de Reţea, cel Documentar, de Corespondenţă, casete audio, video sau benzi de magnetofon, aflate în custodia instituţiei. După mai bine de 30 de ani în care practicile nefaste de dinainte de '89 au fost înlocuite pe deplin de principiile şi valorile democratice care ne guvernează astăzi întreaga activitate, SRI a ajuns o instituţie matură şi pe deplin reformată", a spus directorul SRI.

Acesta a punctat faptul că noile generaţii de ofiţeri ai SRI trebuie să înveţe despre ce a făcut rău fosta Securitate şi despre cum ne putem apăra democraţia.

Vizualizări: 149

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: