Comunitate

La Iași tinerii o iau înaintea administrației


La Iași, doi prieteni s-au gândit să modernizeze mersul mijloacelor de transport. Alții au creat o hartă a trotuarelor, pe care sunt parcate abuziv mașini.

Doi prieteni din Iași au lansat o aplicație care le arată utilizatorilor, în timp real, mijloacele de transport aflate în apropierea lor. Sistemul îi localizează pe hartă pe cei care o folosesc.

Bogdan Florea, dezvoltator aplicație: „În primul rând am creat-o pentru mine și pentru ieșeni. Vreau să-mi trimit copiii cu autobuzul la școală, să pot să știu când să-i pun la un autobuz și când să merg în stație să-i aștept.”

 
Aplicația înregistrează zilnic 3.000 de utilizatori unici și funcționează în prezent în Iași și în Oradea. Are mare succes printre studenții din alte orașe.


Alți tineri au început o campanie inedită în mediul online, prin intermediul căreia, orice pieton poate raporta mașinile parcate ilegal pe trotuar. Petițiile sunt direcționate și spre autoritățile publice.Cele mai multe reclamații vin din centrul orașului.

Pieton: „În calitate de mamă m-am lovit, având copii mici. Mergeam cu căruțul, cu trotineta și de multe ori trebuia să iau trotineta în brațe și să mă strecor printre mașini parcate pe trotuar. Era chiar zona aceasta care, după cum vedeți este plină de mașini.”

Preocupat de dezvoltarea orașului în care locuiește este și un alt tânăr.El a lansat o platformă care arată în timp real calitatea aerului.În unele locuri se află opt senzori care măsoară cantitatea de particule toxice de pe parcursul zilei.

Eugen Bușoiu, dezvoltator platformă: „Un motiv a fost să oferim celor din Iași date prin care se pot face analize și se pot lua decizii în vederea scăderii poluării, acolo unde este cazul.”

Aplicațiile tinerilor, un adevărat exemplu de “etică digitală”, sunt gratuite și pot fi descărcate pe toate telefoanele.

Vizualizări: 118

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: