Comunitate

Locuiește în garsonieră, dar a făcut de la zero un centru medical. “Sufletul, asta contează”

Ionica Popescu este psiholog cu expertiză judiciară. Are o poveste de film. Crescută la casa de copii, a înțeles de foarte mică faptul că învățătura o poate ridica. Când toți colegii ei erau trimiși la școala profesională, ea s-a încăpățânat să facă liceul. La seral, pentru că a trebuit să muncească. A strâns din dinți, a făcut facultatea și, după mulți ani de muncă, a deschis un centru medical de psihiatrie pentru copii. Locuiește într-o garsonieră, dar din punct de vedere material nu își dorește mai mult.

Primul centru medical de psihiatrie pentru copii și expertiză psihologică din Vrancea a fost inaugurat zilele trecute. Are aspectul unui cămin primitor, cu mobilă în culori calde, cu flori la ferestre și mici obiecte decorative. Ai crede că ești într-o casă de locuit mai mult decât confortabilă. Ionica Popescu are aici un Cabinet de Neuropsihiatrie Infantilă și Psihologie Clinică, în centru fiind și alți colegi care și-au deschis cabinete.

Psihologul a povestit pentru televiziunea locală Focus TV de ce a fost important să creeze un loc plăcut. “Am creat mediul acesta mai intim să nu se simtă copilul că este scos din mediul lui de acasă și este adus într-un mediu care să îl ducă cu gândul la injecții, să se sperie. Să nu își imagineze cabinetul ca pe un ospiciu. Să fie un spațiu în care el să își poată spune trăirile”, a spus Ionica Popescu. “Trebuie să se simtă ca la el acasă, doar că aici vorbește cu specialiști care pot să dirijeze mintea lui într-o direcție bună”, a mai spus aceasta.

Unul a făcut un perete, altul a montat un robinet

Psihologul Ionica Popescu a povestit cum a reușit să facă acest centru medical. A muncit în trei locuri și cum încasa câteva sute de lei, cum mai făcea câte ceva. Când cineva venea pentru o evaluare psihologică, Ionica Popescu îl întreba unde lucrează și, dacă era constructor îl ruga să îi facă un perete, dacă era instalator să monteze un robinet și așa mai departe. “Au fost peste o sută de oameni, care au venit așa, pe rând, și au lucrat. Am mai cunoscut și de la oameni, am mai luat și păcăleli foarte multe, nu mai veneau cu banii de materiale”, a povestit psihologul la postul de televiziune.

Ionica Popescu a făcut o frumusețe de clădire de care să beneficieze alții, dar ea locuiește cu familia într-o garsonieră. Spune că nu are nevoie de mai mult: “Eu nu pot să accept materialismul. Chiar nu pot. Dacă am o singură cameră, dar eu sunt bine, am pace interioară, am cărți, Maica Domnului mă ajută, oamenii cu suflet, asta contează”.

“Cred că m-am maturizat la 7 ani”

Greutățile din copilărie au făcut-o pe Ionica să aprecieze mai mult starea sufletească decât partea materială. Tânăra a crescut la casa de copii și are lacrimi în ochi când povestește cât de greu i-a fost să răzbată. Mai ales în adolescență, când a fost nevoită să lucreze pentru a putea face liceul la seral. “În copilărie am trăit ce trăiește orice copil atunci când nu are lângă el o mamă, un tată, care să ia cele mai bune decizii pentru el, să îl ferească de rău. Cred că m-am maturizat la 7 ani, am știut întotdeauna ce vreau, am învățat și mi-am dat seama că singura avere a mea nu poate să fie decât studiul și încrederea pe care pot să o primesc din partea oamenilor”.

Consiliază copiii cu probleme

Ionica Popescu consiliază acum copiii cu probleme, inclusiv minorii care comit infracțiuni. Mariana Croitoru, judecător la Tribunalul Vrancea, își aduce aminte de un caz la care a colaborat cu psihologul Ionica Popescu. “Aveam doi minori trimiși în judecată pentru o infracțiune foarte gravă de omor. Era necesar și obligatoriu să facem și o evaluare psihologică, pentru că delimitarea vinovăției era esențială. Se acopereau unul pe celălalt, dintr-un considerent foarte logic, unul avea antecedente penale și era convins că dacă preia el omorul îl salvează pe fratele geamăn”, a povestit magistratul pentru Focus TV. Psihologul l-a ajutat atunci pe judecător să stabilească exact vinovăția fiecăruia.

Vizualizări: 3,853

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: