Externe

Lumea lui Vladimir Putin a devenit mai mică după condamnare

După mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internațională lumea președintelui rus Vladimir Putin s-a redus substanțial.

În timp ce apropiații președintelui Vladimir Putin resping acuzațiile de crime de război ale Curții Penale Internaționale împotriva acestuia, în interiorul Kremlinului, realitatea este alta: lumea lui Putin devine tot mai mică, scrie CNN într-o analiză. „Majoritatea statelor lumii sunt semnatare ale Statutului de la Roma, în total fiind 123 de state în care Putin poate fi arestat dacă liderul de la Kremlin pășește pe teritoriul lor.

Vadimir Putin se va confrunta cu o dilemă anul acesta – să participe sau nu la summit-ul G20 de la Delhi. India, la fel ca SUA, nu este o țară care face parte din tratatul CPI, însă este dificil de prevăzut ce decizie va lua premierul Narendra Modi pus în fața presiunii internaționale.

Fără o planificare atentă a călătoriilor lui, dictatorul rus ar putea să ajungă într-o țară aparent nealiniată, dar care confruntată cu presiune politică internațională ar putea să decidă să-l predea la Haga. Astfel, mandatul CPI îl pune pe Putin într-o situație de risc constant. Este puțin probabil ca liderul de la Kremlin să-și lase destinul în mâinile unei instanțe străine, iar lumea lui Putin s-a micșorat.

Cu toate acestea, mulți dintre cei puși sub acuzare de CPI sunt încă liberi, deși niciunul dintre ei nu are notorietatea lui Vladimir Putin. Mai este doar un singur președinte pe lista de 15 fugari ai Curții Penale Internaționale - fostul președinte al Sudanului, Omar al Bashir, care a reușit să fugă de justiția internațională și în funcție și în afara ei de peste 13 ani”, se arată în analiza CNN.

Justiția internațională a reușit să tragă la răspundere criminali de război. Fostul președinte sârb Slobodan Milosovici, care a stimulat destrămarea fostei Iugoslaviei la începutul anilor 1990, s-a confruntat cu acuzații de crime de război și a murit câțiva ani mai târziu în închisoare, din cauza unei insuficiențe cardiace.

Galerie foto


Vizualizări: 34

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: