Comunitate

Maghiarii se ceartă între ei pentru Ditrău

Alianţa Maghiară din Transilvania (AMT), formată în urma alierii din ianuarie dintre Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) şi Partidul Civic Maghiar (PCM), a emis un comunicat prin care ia apărarea locuitorilor din Ditrău, acuzaţi de xenofobie, transmite MTI.
Documentul a fost semnat de preşedintele PPMT, István Csomortányi şi preşedintele PCM, János Mezei, şi transmis  către agenţia ungară de presă MTI. Potrivit AMT, evenimentele din Ditrău confirmă faptul că o mare parte din elita politică românească şi mass-media din România utilizează, în mod constant, un dublu standard faţă de comunitatea maghiară din Transilvania.
În opinia AMT este ruşinos faptul că atât purtătorul de cuvânt al UDMR, Csilla Hegedüs, cât şi europarlamentarii Gyula Winkler şi Loránt Vincze “au atacat oamenii din Ditrău” prin declaraţiile făcute. Totodată alianţa consideră că, în urma punctului de vedere expus asupra evenimentelor de la Ditrău, Csaba Asztalos, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) trebuie să demisioneze din funcţie.

AMT şi-a exprimat convingerea că situaţia de la Ditrău a fost o consecinţă a tensiunilor interne formate între populaţie şi proprietarul fabricii de pâine, respectiv un rezultat al experienţelor negative pe care comunitatea locală le-a avut cu statul român. Nu este vorba, în niciun caz, de xenofobie şi intoleranţă, susţine AMT.

Potrivit AMT, este de neînţeles şi dăunător faptul că Csaba Asztalos, preşedintele CNCD a demarat, din oficiu, o anchetă cu privire la cazul de la Ditrău, însă nu a făcut acelaşi lucru în urma declaraţiilor lui Lia Olguţa Vasilescu sau Traian Băsescu, îndreptate împotriva maghiarilor.

AMT i-a imputat lui Csaba Asztalos şi faptul că în declaraţiile date presei din România, acesta a spus, de mai multe ori, că la baza evenimentelor din Ditrău s-ar afla retorica anti-migraţie a Guvernului Ungariei.

AMT a criticat şi declaraţia lui Hunor Kelemen, în care preşedintele UDMR a spus că vinovată de cele întâmplate este şi o parte a comunităţii din Ditrău. Potrivit alianţei, în ultimii o sută de ani a devenit o practică obişnuită a liderilor maghiari să facă declaraţii prin care să condamne propria comunitate, din obiectivitate şi pentru a fi pe placul altora. Politicienii români au folosit, deseori, aceste declaraţii împotriva maghiarilor, dar nu au dat vreodată declaraţii autocritice similare.

Vizualizări: 130

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: