Externe

Maghiarii vor "unificarea națiunii fără unificarea granițelor"

Singura modalitate de a depăşi şocul creat de Trianon într-o nouă unitate central-europeană este doar calea „înlăturării diferenţelor noastre”, a declarat, vineri, László Kövér, preşedintele parlamentului ungar, la un forum organizat de Parohia reformată din Nagykanizsa, potrivit agenției ungare de presă MTI.

László Kövér a subliniat faptul că lansarea unei noi cooperări în Europa Centrală, plină de speranţe cum este acum, în 2020, nu a existat niciodată. Obiectivul acesteia constă în “respectarea reciprocă a intereselor celuilalt, dar, să ne şi ajutăm reciproc” în realizarea intereselor naţionale, a adăugat politicianul.

În timpul forumului, preşedintele parlamentului ungar a explicat că nu este în interesul Ungariei ca, la aniversarea celor 100 de ani, să provoace sentimente de ură din partea altora.

Politicianul a anunţat că Ungaria doreşte să continue programul de unificare a naţiunii fără modificarea graniţelor, “astfel încât
să legăm vieţile comunităţilor rupte de ale noastre ca şi cum am trăi în interiorul unei singure graniţe”. Dar depinde foarte mult
de atitudinea elitelor politice ale statelor învecinate, din acest motiv suntem într-o situaţie sensibilă în ceea ce priveşte aniversarea de 100 de ani.

Acesta a menţionat că acele state care “au beneficiat din ciolanul de acum 100 de ani”, cu excepţia Austriei şi României, nu mai există în prezent în forma de atunci.

“Ei nu mai pot sărbători cu toată inima când noi jelim “, şi nici nu dorim să-i provocăm să-şi “adâncească din nou ghearele în noi”, pentru că, sincer, ne străduim să cooperăm, a subliniat preşedintele parlamentului ungar.

László Kövér a vorbit şi despre faptul că nu este necesară o nouă legislaţie pentru programul de unificare a naţiunii fără
modificarea graniţelor. Astăzi, învigorarea relaţiilor economice se află pe ordinea de zi. În aproape fiecare ţară vecină cu Ungaria există un program de dezvoltare economică care sprijină maghiarii de peste hotare din surse bugetare ungare.

Politicianul a subliniat relaţia economică intensă cu România şi Slovacia, dar şi cu Polonia. Dincolo de graniţele Ungariei, se desfăşoară şi renovarea grădiniţelor, a şcolilor şi a creşelor, care este deosebit de importantă, a precizat preşedintele parlamentului ungar.

Pentru a stabili o relaţie mai strânsă cu ţările vecine, s-ar putea sugera chiar ca elevii din apropierea graniţei să înveţe limba ţării vecine ca a doua limbă străină, în spiritul înţelegerii dintre naţiuni, a menţionat László Kövér.

Politicianul a vorbit şi despre Forumul Deputaţilor Maghiari din Bazinul Carpatic, la a cărei şedinţă următoare, din martie, cu ocazia aniversării Tratatului de pace de la Trianon, ar dori să fie editat un document care să rezume unde s-a ajuns după 100 de ani. Acesta este menit să sprijine iniţiativa de a aduce problema drepturilor minorităţilor autohtone pe agenda forurilor europene.

 
 

Vizualizări: 150

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: