Economie

Magistrala de transport Rin-Main-Dunăre, din nou în actualitate

Pactul Ecologic European, ce are ca obiectiv ca în 2050 Europa să fie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon, este o bună oportunitate pentru punerea în valoare a magistralei de transport pe apă Rin – Main – Dunăre, consideră eurodeputatul Traian Băsescu, fost președinte al României, acesta subliniind că ”a venit vremea unificării Dunării cu Rinul”.

Pactul Ecologic European (Green Deal)  are  obiectiv ca în 2050 Europa să fie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon. Asta înseamnă un program de reducere masivă a poluării, transportul rutier de marfă fiind unul din cei mai mari poluatori. Este o bună oportunitate pentru punerea în valoare a magistralei de transport pe apă Rin – Main – Dunăre. Va fi cea mai nepoluantă și ieftină variantă de transport care va lega Constanța de Rotterdam și Marea Neagră de Marea Nordului”, a scris Băsescu, pe pagina sa de socializare, referitor la o intervenție pe care a avut-o în plenul Parlamentului European de la Bruxelles.

Potrivit acestuia, cei 2900 km de cale navigabilă interioară (Rinul 700 km și Dunărea 2200 km – din care România controlează 1085 km) străbat 10 țări și un mare număr de capitale, mari orașe centre industriale, sociale și culturale.

”În Plenul Parlamentului European am cerut Comisiei Europene să stimuleze începerea negocierilor între Comisia Dunării și Comisia Rinului în vederea unificării Regulamentelor de Navigație și a Regulamentelor de Siguranță a Navelor, condiții obligatorii pentru ca navigația să se poată desfășura pe toată lungimea căii navigabile. Unificarea Regulamentelor celor două fluvii ar crește traficul pe Dunăre de la 70 mil. tone/an la 500 mil. tone/an stimulând în același timp creșterea traficului de mărfuri pe Canalul Dunăre – Marea Neagră, dezvoltarea sistemelor de transport multimodale minim poluante-în deplin acord cu Pactul Ecologic, industrii nepoluante, orașe care și-ar relansa dezvoltarea, modernizarea și dezvoltarea terminalelor multimodale în porturile de la Dunăre, ar crea un mare număr de locuri de muncă pe nave și la uscat, va genera comenzi către șantierele navale pentru construcția de nave care să îndeplinească standardele tehnice necesare pe Rin etc”, a conchis Traian Băsescu.

Într-o recentă intervenție televizată, fostul președinte și actual europarlamentar Băsescu a afirmat că negocierea pactului Greean Deal ar trebui condiționat de unificarea Regulamentelor celor două fluvii Dunărea și Rin. Separarea acestora face doar din porturile de la Rin să  fie mari și extrem de  profitabile.

Băsescu a mai afirmat că Romania trebuie să lupte pentru a opbține ceva atunci cînd Uniunea îi ia altceva.

Vizualizări: 96

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: