Comunitate

Mai multe consultații și analize decontate de stat

Se extinde pachetul de consultații și analize decontate de stat iar medicul de familie va putea să imobilizeze o fractură și să facă spălături gastrice. 

 La stomatolog, o dată pe an, putem să cerem un detartraj cu ultrasunete gratuit, iar pacienții cu accident vascular cerebral și marii arși vor beneficia de logopedie, la domiciliu.

Pachetul de bază pentru asistență medicală va fi suplimentat pe mai multe paliere. De exemplu, medicii de familie vor putea recolta probe biologice pentru efectuarea testului Babeș-Papanicolau pentru femeile simptomatice sau care planifică o sarcină, tratamente intravenoase cu injectomat, vor putea să imobilizeze fracturi, să trateze entorse și luxatii sau să facă spălături gastrice.

Cabinetele medicilor de familie, spun autoritățile din sănătate, vor fi dotate prin Planul Național de Redresare și Reziliență pentru aceste proceduri.

Conform noilor prevederi, medicii din ambulatoriul de specialitate vor putea ajuta bolnavii cu hemofilie, talasemie, HIV/SIDA, dermatită atopică ori hemipareze. Tot aici, chirurgii sau obstetricienii vor putea face puncție biopsie mamară ghidată ecografic.

Se extinde și lista specialiștilor care vor putea trimite pacienții către consiliere psihologică.

Specialiștii din reumatologie, genetică medicală, cardiologie pediatrică și radioterapie sunt specialități nou introduse care pot da trimiteri către terapie psihologică.

Vor fi îmbunătățiri și când vine vorba de tratamentele stomatologice. Statul mărește plafonul la 9.000 de lei pe lună pentru cei din rural și la 6.000 de lei pe lună pentru urban.

Timp de 3 ore pe zi, stomatologii care au încheiat contract cu Casa de Asigurări de Sănătate vor avea obligația să vadă persoane asigurate. În plus, o dată pe an putem face detartaj cu ultrasunete și periaj profesional.

De asemenea, pacienții cu AVC și marii arși vor beneficia de logopedie la domiciliu iar toate aceste modificări vor intra în vigoare pe 1 iulie.

Vizualizări: 52

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: