Comunitate

Medicii care fac gărzi câștigă 15 ani vechime și se pensionează mai devreme - proiect

Parlamentari de la toate partidele au inițiat un proiect de lege prin care medicii care efectuează gărzi se pot pensiona mai devreme. “Pentru personalul angajat în sistemul medical, orele de gardă efectuate și pentru care s-au plătit contribuții de asigurări sociale constituie vechime în muncă și se iau în considerare la stabilirea stagiului de cotizare în sistemul public de pensii“, se precizează în document.

Proiectul este în dezbatere la Senat, prima cameră sesizată. Inițiatorii susțin în expunerea de motive că "avem medici care fac foarte multe ore de gardă pentru că nu există personal suficient" și că sunt din ce în ce mai multe persoane care lucrează în sistemul medical care decedează din cauza epuizării. "Sindromul Burnout sau sindromul epuizării profesionale a devenit foarte des întâlnit în spitalele din România și este mai puțin legat de lucrul cu pacienții, ci mai degrabă de factorii din sistem: birocrație, legislație neclară, presiuni emoționale ale rudelor, recunoaștere socială redusă, lipsuri materiale, munca în exces, care lasă prea puțin timp de relaxare sau pentru activități în familie", se arată în expunerea de motive.

În document se mai arată că un medic care are patru gărzi pe lună muncește în plus echivalentul a 15 ani. "În medie, un medic care efectuează patru gărzi pe lună va acumula de-a lungul vieții circa 2.000 de gărzi. Aceste 2.000 de gărzi sunt corespondentul a circa 4.000 de zile lucrătoare, aproximativ 15 ani de muncă în plus", susțin parlamentarii.

Dacă actul normativ va fi adoptat, medicii vor putea ieși la pensie la cerere, mai devreme, fără penalizări, dar nu înainte de împlinirea a 57 de ani de femei respectiv 60 de ani de bărbați.

Inițiatorii proiectului:

Cadariu Constantin-Daniel - senator PNL; Benedek Zacharie - deputat UDMR; Bica Dănuţ - deputat PNL; Bichineţ Corneliu - deputat PMP; Bîzgan-Gayral Oana-Mioara - deputat Independent; Bumb Sorin-Ioan - deputat PNL; Calista Mara-Daniela - deputat PNL; Cherecheş Florica - deputat PNL; Ciofu Tamara-Dorina - deputat PSD; Ciuhodaru Tudor - deputat PSD; Codreanu Constantin - deputat PMP; Csokany Petronela-Mihaela - deputat UBBR (minoritãti); Dumitrache Ileana Cristina - deputat PSD; Fădor Angelica - deputat PNL; Heiuş Lucian-Ovidiu - deputat PNL; Huncă Mihaela - deputat PSD; Ioniţă Antoneta - deputat PNL; Lungu Tudoriţa - deputat PNL; Năsui Claudiu-Iulius-Gavril - deputat USR; Nicoară Romeo-Florin - deputat PNL; Oros Nechita-Adrian - deputat PNL; Paşcan Emil-Marius - deputat PMP; Pop Rareş-Tudor - deputat USR; Prună Cristina-Mădălina - deputat USR; Răcuci Claudiu-Vasile - deputat PNL; Roman Florin-Claudiu - deputat PNL; Romanescu Cristinel - deputat PNL; Rotaru Răzvan-Ilie - deputat PSD; Săftoiu Ana Adriana - deputat PNL; Seres Dénes - deputat UDMR; Simionca Ionuţ - deputat PMP; Şovăială Constantin - deputat PNL; Ungureanu Emanuel-Dumitru - deputat USR; Vass Levente - deputat UDMR; Vîlceanu Dan - deputat PNL

Vizualizări: 4,790

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: