Stil de viață

Micuţa unguroaică, scoasă la vânzare

Opera "Cap de copil (Micuţa unguroaică)", semnată de Nicolae Tonitza, va fi scoasă la licitaţie, cu preţul de pornire de 50.000 de euro, pe 23 martie, la Licitaţia de primăvară de la Artmark.

"Opera a fost realizată de artist în timpul şederii la Vălenii de Munte (1921 - 1924), perioadă în care tema copilăriei cunoaşte sensuri mai profunde datorită prezenţei copiilor, pe care îi are în preajmă şi care îi permit artistului o incursiune în lumea celor mici. Portretul este marcat şi de contactul pe care Tonitza îl ia cu Transilvania în 1921, dovadă fiind însemnarea olografă pe verso "Copil de maghiar", păstrând identitatea modelului ascunsă. În Transilvania, Tonitza îl cunoaşte pe pictorul sătmărean Aurel Popp, cu care se va împrieteni şi îl va ajuta să realizeze schiţe pentru fabrica de ceramică "Dac". Un an mai târziu, Tonitza, însărcinat de Ministerul Artelor, întreprinde o călătorie de documentare în Transilvania, unde organizează întâlniri cu "artiştii minoritari", cum îi descrie chiar Tonitza pe artiştii maghiari", se arată într-un comunicat transmis vineri AGERPRES de casa de licitaţii.

Tot Nicolae Tonitza semnează şi portretul "Turc cu turban", care porneşte în licitaţie de la preţul de doar 10.000 de euro. Opera a fost realizată în a doua jumătate a anilor '20, la Mangalia.

Totodată, în licitaţia din 23 martie, pentru 1.500 de euro vor fi scoase la licitaţie şi două piese de grafică realizate de Nicolae Tonitza - "Fetiţa cu păpuşă" şi "Tătăroaică".

Vizualizări: 130

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Stil de viață:

Citește și: