Economie

Minireactoarele nucleare, în fostele termocentrale

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, sâmbătă, că România va deveni a doua țară din lume, după SUA, în care se va implementa tehnologia revoluționară a reactoarelor nucleare modulare de mici dimensiuni.

„Primele reactoare vor fi amplasate inițial în foste termocentrale, pentru a înlocui energia produsă din cărbune cu una nepoluantă și fără emisii. Specialiștii estimează că numai o singură centrală electrică cu 6 module va genera aproximativ 200 de locuri de muncă permanente, 1.500 de locuri de muncă în construcții, 2.300 de locuri de muncă în producție și va ajuta România să evite producerea a 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an“, a anunțat Nicolae Ciucă pe pagina de socializare.

Primul ministru a mai spus că România „se plasează pe harta energiei curate a lumii datorită sprijinului constant și substanțial oferit de Statele Unite ale Americii și viziunii coerente a statului român pentru dezvoltarea programului național nuclear civil, prin care vom asigura energie accesibilă pentru cetățeni și economie, produsă în condiții prietenoase cu mediul. Reamintesc faptul că o altă reușită a Parteneriatului Strategic pe care îl avem cu Statele Unite este asigurarea unei finanțări consistente pentru construirea reactoarelor 3 și 4 din centrala atomo-electrică de la Cernavodă. Acestea sunt premisele care vor face din România un important producător regional de electricitate“.

România, a mai spus Ciucă, a demarat deja proiecte „care privesc consolidarea surselor regenerabile, creșterea producției de gaz din Marea Neagră și ample programe de eficiență energetică. În timp, materializarea acestor planuri ne va aduce independența în domeniu și va transforma România într-un exportator net de energie“.

Vizualizări: 307

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: