Economie

Ministrul finanțelor vrea să lase românii din străinătate fără loc de muncă

Declarația zilei vine de la ministrul finanțelor Eugen Teodorovici, care susține că în Europa ar trebui agreată o regulă: permis de lucru pentru maxim cinci ani! Și apoi La revedere, spune ministrul. Din România au plecat până acum milioane de români. În 2017, potrivit statisticilor au emigrat 20.000 de persoane, demografia fiind o problemă pentru economia țării.

România se confruntă cu o criză a forței de locuri de muncă. A fost calculat un deficit de un milion de locuri de muncă, dar numărul acestora este sigur mai mari. Asociațiile firmelor de construcții atrăgeau atenția că mai au nevoie de 400.000 de oameni în construcții.

Ș asta pentru că în România pleacă din ce în ce mai mulți români, fiind în pericol inclusiv sistemul public de pensii, care este finanțat de contribuțiile celor care lucrează.

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a găsit însă problema: faptul că celor care pleacă în alte țări li se permită să rămână și să lucreze prea mult într-o țară. Practic, ministrul este chiar împotriva fundamentelor Uniunii Europene.
“Eu am ridicat problema asta și la nivelul colegilor mei, miniștrii de finanțe din cadrul Uniunii Europene. Poate e mai restrictivă sau de altă natură această măsură, dar asta este. Trebuie să învățăm la nivel european că, cu cât o zonă devine mai săracă, alta devine mai bogată, dar undeva lucrurile se rup. (...) Nu domnule, permisul de muncă să fie același ca și timp în toate statele. Nu mai ai voie, după primul permis, să-ți reînnoiești dreptul de muncă, ca să fii obligat să migrezi în Europa. Așa, dacă ajunge în Germania și tot primește drept de muncă, deci nu o să se întoarcă în veci în Croația, România de unde a plecat. Maxim 5 ani și, la revedere, să te duci în altă țară să îți cauți loc de muncă”, a spus ministrul Finanțelor, Teodorovici considerând că altfel e întărețte partea de Vest și restul Europei este slăbită.

Nu a spus însă nimic despre politicile Guvernului, care nu favorizează întoarcerea românilor din străinătate, ci contrariul.

Vizualizări: 184

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: