Justiție

Ministrul Predoiu promite jihad împotriva traficanților de minori

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, s-a întâlnit, joi, cu Iana Matei, preşedintele organizaţiei Reaching Out România, cu care a discutat despre problema traficului de persoane din România, în special a traficului de minori, cauzele, modalităţile şi posibilele măsuri de creştere a eficienţei statului român în combaterea acestui fenomen. ”Sunt decis să implic Ministerul Justiţiei în combaterea cu forţă a traficului de minori”, a transmis ministrul, precizând că eşecuri de tipul celor din ”Cazul Ţăndărei” nu fac decât să consolideze încrederea traficanţilor că nu li se poate întâmpla nimic.


Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de Ministerul Justiţiei, ministrul Cătălin Predoiu şi-a exprimat încrederea că procurorii cu expertiză în anchetarea cauzelor de trafic de minori vor putea fi capacitaţi într-un efort structurat mai susţinut începând cu anul 2020.

”E nevoie de o viziune mai clară asupra reţelelor de trafic de persoane, a modului de operare, care pot fi elaborate inclusiv pe baza colectării datelor de la Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane pentru victimele majore şi de la celelalte agenţii active, cu atribuţii în domeniul asistenţei victimelor acestui tip de infracţiuni, pentru victimele minore”, se arată în comunicat.

Ministrul a prcizat că-şi doreşte ”combaterea cu forţă a traficului de minori”.

”Sunt decis să implic Ministerul Justiţiei în combaterea cu forţă a traficului de minori, în cadrul competenţelor legale ale instituţiei. Acest fenomen este grav, de amploare şi are efecte devastatoare asupra multor minori, este o rană deschisă care obligă toate instituţiile de aplicare a legii la o acţiune coordonată. În prezent, adulţii care racolează minori pentru cerşetorie sau prostituţie acţionează fără mari griji din partea oamenilor legii. Eşecuri de tipul celor din «Cazul Ţăndărei» nu fac decât să consolideze încrederea traficanţilor că nu li se poate întâmpla nimic. Sume uriaşe de bani sunt obţinute de pe urma traficului şi exploatării de minori, cu preţul compromiterii unor vieţi, mutilării unor suflete şi sfidării legii şi a moralei publice”, a transmis ministrul Cătălin Predoiu.

Potrivit acestuia, ”ar trebui să o luăm de la zero, de exemplu de la a inventaria câte case de prostituţie funcţionează în fiecare oraş, unde sunt localizate, cine le exploatează, cine coordonează reţelele de racolare etc”.

”Ar trebui să începem chiar cu capitala ţării, cu Bucureştiul, să aflăm câte astfel de localuri funcţionează, sunt ele sau nu disimulate în alte forme de activităţi aparent legitime, de exemplu hoteluri? Cui aparţin, cine câştigă de pe urma lor, cine le protejează? Voi iniţia un astfel de demers cu noile conduceri din cadrul Ministerului Public imediat ce îşi vor prelua mandatele, cu alte ministere din zona de aplicare a legii, cu Parlamentul şi societatea civilă. Nu în ultimul rând, ştiu că vom beneficia de sprijin şi asistenţă cu expertiză în acest domeniu din partea UE şi a SUA. Această ruşine, care este traficul şi exploatarea minorilor, trebuie să se oprească", a mai declarat ministrul Justiţiei.


 

Vizualizări: 626

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: